Skip to main content

ΔΝΤ: Καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, χωρίς χρημοτοδότηση

Στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο, ανέφερε ο Τζέρι Ράις.

Σε καταρχήν συμφωνία με την Ελλάδα αναμένεται να έρθει το ΔΝΤ, χωρίς όμως τη χρηματοδοτική του συμμετοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ο οποίος πρόσθεσε ότι απαιτείται σε δεύτερη φάση και η συνολική συμφωνία που θα περικλείει τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Το Ταμείο θεωρεί ότι η καταρχήν συμφωνία αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επιλογή, καθώς στόχος παραμένει η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας η οποία θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το Ταμείο. Για να επιτευχθεί τούτο απαιτείται εκτός από τη νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων η αποσαφήνιση των μέτρων για το Χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου παραδέχθηκε έχει σημειωθεί πρόοδος. Όμως, όπως τόνισε, με δεδομένες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τον Ιούλιο και προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις -όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν- το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει με μία "καταρχήν συμφωνία" όπως είχε συμβεί και με άλλες χώρες στη δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Ράις ανέφερε ότι η λύση αυτή «διασφαλίζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα, επομένως αξίζει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που έχει υποστεί». Κατά δεύτερο λόγο η λύση αυτή λειτουργεί ως καταλύτης για να επέλθει η συνολική συμφωνία η οποία προϋποθέτει την ελάφρυνση του Χρέους. Τρίτον με τη λύση αυτή αποφεύγονται έκρυθμες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επαναληφθούν τον Ιούλιο με δεδομένο τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα.
 
Με την καταρχήν συμφωνία, όπως εξήγησε ο κ. Ράις μπορεί ν΄ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης από τους Ευρωπαίους δανειστές. Ωστόσο προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά είναι απαραίτητο όπως επανέλαβε ο ίδιος, να προηγηθεί η συμφωνία ελάφρυνσης του Χρέους. Μόνο τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει μία τέτοια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου, στο οποίο μάλιστα θα παραστεί και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.