Skip to main content

ΔΝΤ: Υπερβολικά αισιόδοξες οι οικονομικές εκτιμήσεις της Τουρκίας

Χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά για την παροχή σαφέστερων εγγράφων πολιτικών και δημοσιονομικών δεδομένων, λέει το ΔΝΤ.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις οικονομίες επιδόσεις της χώρας για χρόνια, σε μια ένδειξη ότι η Άγκυρα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την σαφήνεια και την αξιοπιστία των εκθέσεων για τα οικονομικά της χώρας, ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι επίσημες οικονομικές εκτιμήσεις έχουν μια αισιόδοξη εικόνα τα τελευταία χρόνια, υπερεκτιμώντας την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% και υποτιμώντας τον πληθωρισμό κατά δυόμιση μονάδες για το επόμενο έτος, ανέφερε το ΔΝΤ.

Οι κυβερνητικές προβλέψεις επίσης δεν συγκρίνονται με ανεξάρτητες εκτιμήσεις ή δεν είναι σύμφωνες με προηγούμενες επίσημες εκτιμήσεις, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την οικονομική διαφάνεια στη χώρα.

Η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε 2,9% το 2016 από το 6,1% του 2015. Οι προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης για φέτος έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,4% και αναμένουν ανάπτυξη 5% το 2018.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 10,9% τον Ιούνιο από το 11,7% το Μάιο, αλλά παραμένει περισσότερο από διπλάσιος σε σχέση με το 5% που είναι ο επίσημος στόχος.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι "οι δημοσιονομικές εκθέσεις της Άγκυρας έχουν γίνει "πιο ολοκληρωμένες, λεπτομερείς και αξιόπιστες". Προσθέτει ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει δουλειά για την παροχή σαφέστερων εγγράφων πολιτικών και δημοσιονομικών δεδομένων και για την σαφέστερη αναθεώρηση των στοιχείων.