Skip to main content

ΔΝΤ: Η μετανάστευση αυξάνει τον πλούτο, όχι την ανισότητα

Η μετανάστευση δημιουργεί νικητές και χαμένους, ενώ απαιτεί χρόνο μέχρι να προσαρμοστούν οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις, τόνισε ο α' αντιπρόεδρος.

Η μετανάστευση έχει έναν γενικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις χώρες υποδοχής, αλλά τα οφέλη εξαρτώνται από το πόσο καλά ενσωματώνονται οι μετανάστες, τόνισε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον.

Μιλώντας σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες, ο Λίπτον σημείωσε ότι η πολιτική και η οικονομική πλευρά της μετανάστευσης αντιβαίνουν η μία στην άλλη, διότι, όπως συμβαίνει και με το εμπόριο, η μετανάστευση παράγει νικητές και χαμένους και απαιτεί χρόνο μέχρι κοινωνίες και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν.

«Έχουμε ανακαλύψει ότι η μετανάστευση έχει αυξήσει σημαντικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών, γιατί τα επίπεδα των δεξιοτήτων των εργαζόμενων (…) τονώνουν την παραγωγικότητα της εργασίας και γιατί σε κάποια μέρη μια εισροή μεταναστών σε ηλικία κατάλληλη για εργασία, βοηθά να εξουδετερωθούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, που εγείρονται από τις δημογραφικές εξελίξεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος.

«Δε βρίσκουμε σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τις μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος ομάδες, στις χώρες υποδοχής», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Thompson Reuters.

Εν μέσω προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, που μεταξύ άλλων έχει οδηγήσει σε άνοδο ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την ήπειρο, ο Ντέιβιντ Λίπτον σχολίασε ότι «ο κόσμος μπορεί να δίνει μικρότερη αξία στα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης γιατί δεν του αρέσει η κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή που φοβάται πως αναπόφευκτα έρχεται με τη μετανάστευση».

«Δεύτερον, ενδέχεται να μην αντιλαμβάνεται τα πραγματικά οφέλη που οι οικονομολόγοι έχουν δείξει πως υπάρχουν. Ή, τρίτον, οι οικονομολόγοι μπορεί να μην τα έχουν καταλάβει όλα. Ίσως να ισχύουν και τα τρία αυτά», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ταμείου, υπογραμμίζοντας ότι για να φανούν τα οφέλη της μετανάστευσης, οι αφίξεις θα πρέπει να αφομοιωθούν καλά από τις αγορές εργασίας στις χώρες όπου προορισμού.

«Αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης είναι κρίσιμη ώστε οι χώρες να εξασφαλίσουν το μάξιμουμ των οικονομικών οφελών από τη μετανάστευση», επεσήμανε ο Λίπτον.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η Ανατολικοευρωπαίοι (…) γενικά, έχουν ενσωματωθεί ραγδαία. Αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής θα χρειαστούν τώρα μια πιο σαφή κατανόηση της εμπειρίας από την αφομοίωση των προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», κατέληξε ο αντιπρόεδρος.