Skip to main content

ΔΝΤ ή επιτόκιο 7,50%, το δίλημμα της Αθήνας

Αν μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχε έστω και μια «χαραμάδα» ελπίδας ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να καταφύγει στις ...υπηρεσίες του ΔΝΤ (πρωτίστως) και της ΕΕ (δευτερευόντως), μετά το κλείσιμο της αγοράς
Αν μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχε έστω και μια «χαραμάδα» ελπίδας ότι η χώρα δεν θα χρειασθεί να καταφύγει στις ...υπηρεσίες του ΔΝΤ (πρωτίστως) και της ΕΕ (δευτερευόντως), προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς το ζην κεφάλαια κίνησης, μετά το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων πάνω από τις 455 μονάδες βάσης εξαλείφθηκε κι αυτή. Στην κυβέρνηση, αργά αλλά σταθερά, αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ», όπως άλλωστε το  παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την Παρασκευή από του βήματος της Βουλής.

Όπως εκτιμάται, ακόμα κι αν το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου να «βγει» στην ελεύθερη αγορά και να αναζητήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει τις υψηλές λήξεις του Μαΐου, το επιτόκιο με το οποίο θα δανεισθεί δεν θα είναι σε καμία περίπτωση χαμηλότερο του 7% με 7,50%. Δηλαδή, θα είναι απαγορευτικό. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτομάτως το σχέδιο ανεξαρτήτως της όποιας ελληνικής βούλησης.

Στο υπουργικό συμβούλιο, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ της «αυτοδύναμης χρηματοδότησης, με όποιο κόστος», αρκεί να μην καταφύγουμε στην ... αγκαλιά του ΔΝΤ. Μόνο που τελευταία αυτές οι φωνές μειώνονται δραματικά και πλέον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.