Skip to main content

ΔΝΤ: Εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης το «ταβάνι» χρέους

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές σύντομα με έκδοση νέου ομολόγου.

Τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης έχει το «ταβάνι» χρέους που προβλέπει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ταμείο.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί με την υπογραφή της «ταβάνι» χρέους 325 δισ. ευρώ της κεντρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Η προδιαγραφή αφορά μάλιστα και τις δανειακές δόσεις του ESM.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζει τους σχεδιασμούς της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές σύντομα με έκδοση νέου ομολόγου.

Η αιτία του περιορισμού αυτού από την πλευρά του ΔΝΤ, κρύβεται στη χθεσινή αποστροφή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: «Το πρόγραμμα παρέχει αφενός χώρο για βαθύτερες μεταρρυθμίσεις τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται προκειμένου να ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης, αφετέρου ένα πλαίσιο για τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ώστε να παραδώσουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».  

Το Ταμείο πιέζει από τη μία πλευρά την Αθήνα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και από την άλλη πλευρά την Ευρωζώνη για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ως αποτέλεσμα, μετά την πρόσφατη εκταμίευση από τον ESM, με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει νέο χρέος και κατ’ επέκταση να διασφαλίσει το αποθεματικό στο οποίο στόχευε η ελληνική κυβέρνηση.