Skip to main content

Δυσαρεστημένοι αλλά με υψηλές προσδοκίες από την ΕΕ οι Έλληνες

Το 34% των Ελλήνων θεωρεί οτι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό, ενώ 32% κρίνει ότι είναι κάτι κακό, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Περισσότερο δυσαρεστημένοι, αλλά με υψηλότερες προσδοκίες από την Ε.Ε. εμφανίζονται οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Συγκεκριμένα, αν και είναι λιγότεροι οι Έλληνες (από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) που αντιμετωπίζουν θετικά τη συμμετοχή στην Ε.Ε., στις περισσότερες πολιτικές ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή της.

Το 34% των Ελλήνων θεωρεί οτι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι κάτι καλό, ενώ 32% κρίνει ότι είναι κάτι κακό. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την Ε.Ε. των 28 είναι 57% και 26%.

Στους περισσότερους τομείς πολιτικής οι Έλληνες θέλουν την Ε.Ε. να παρεμβαίνει περισσότερο και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, αισθάνονται πολύ λιγότερο Ευρωπαίοι, όπως και ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε..

Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν θετική τη συμμετοχή στην ΕΕ και η θετική στάση τους επέστρεψε στα προ-κρίσης επίπεδα του 2007.

Το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε. είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν δηλαδή ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.