Skip to main content

Δείπνο Θεσμών με μενού... Ελλάδα: Στα 3 δισ. ευρώ η απόσταση ΕΕ-ΔΝΤ

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, παρακάθονται σε δείπνο εργασίας, με στόχο να κλείσει το χάσμα των 3 δισ.

Απόσταση τριών δισ. ευρώ χωρίζει ΕΕ και ΔΝΤ από τη συμφωνία επί του ελληνικού προγράμματος, που θα ανοίξει τον δρόμο για επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM, αλλά και ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, παρακάθονται σε δείπνο εργασίας με μενού... Ελλάδα, χωρίς όμως τη συμμετοχή κάποιου Έλληνα αξιωματούχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η απόσταση των δύο πλευρών είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα μέτρα 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τα μέτρα στα 5,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι ουσιαστικά ανέφικτος και για να επιτευχθεί θα πρέπει είτε να ληφθούν μέτρα 8,5 δισ. ευρώ είτε να χαμηλώσουν οι Ευρωπαίοι τον πήχη των στόχων.

Όμως, οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν σε αυτό, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέο δάνειο προς την Ελλάδα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Πάντως, το δείπνο δεν αναμένεται να βγάλει κάποια τελική απόφαση σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, κάτι που ενδέχεται να «κλειδώσει» στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.

Το δείπνο διεξάγεται στη σκιά του Euroworking Group, στη διάρκεια του οποίου ο εκπρόσωπος της χώρας μας αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης είχε έντονη φραστική αντιπαράθεση με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου για τις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ταμείου.