Skip to main content

Διπλωματικό θρίλερ: Μπλόκο από Ολλανδία στην πτήση Τσαβούσογλου

Μετά την ενέργεια αυτή την ολλανδικής κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες» τους Ολλανδούς.

Απαγόρευσε η ολλανδική κυβέρνηση την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως θα μεταβεί στο Ρότερνταμ, παρά την απαγόρευση να απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην πόλη.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού.

Ο δήμαρχος το Ρότερνταμ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, είχε ανακοινώσει πως ο κ. Τσαβούσογλου δεν μπορεί να κάνει εκστρατεία στην ολλανδική πόλη προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη Τούρκων της Ολλανδίας εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου στην Τουρκία.

Μετά την ενέργεια αυτή την ολλανδικής κυβέρνησης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες» τους Ολλανδούς. «Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» ανέφερε.

Στη συνέχεια η Τουρκία κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, δήλωσαν πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών, για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Ο Oλλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης. Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

Σημειώνεται ότι και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων σε τέτοιες συγκεντρώσεις.