Skip to main content

Διπλωματικό μπρα ντε φερ Δύσης - Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης Τερέζα Μέι εξήρε την ενότητα που επέδειξαν οι σύμμαχοι του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία

Την ώρα που το διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Λονδίνου- Μόσχας κλιμακώνεται, αναφορικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε σήμερα το Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, για πρώτη φορά αφότου ο Ρώσος πράκτορας δηλητηριάστηκε εκεί την 4η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήρε την ενότητα που επέδειξαν οι σύμμαχοι του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία.

«Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και είμαστε ενωμένοι απέναντι» σε μια τέτοια ενέργεια, υπογράμμισε η Μέι, μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον με την οποία καταδίκασαν την επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.
Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που δηλητηριάστηκε ενώ προσέφερε βοήθεια στον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ καταδικάζουν «την επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου»

Νωρίτερα σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών  και της Ρωσίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Ντόναλντ Τραμπ: «Φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου στη Βρετανία

Σε νεώτερες δηλώσει του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «φαίνεται» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του Βρετανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Φαίνεται πως οι Ρώσοι βρίσκονται πίσω» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι επικοινώνησε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σχετικά με το περιστατικό, το οποίο έκρινε πως είναι μια «πολύ θλιβερή κατάσταση» που οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τους «πολύ σοβαρά».

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ το πρόγραμμα χημικών όπλων Novitchok, διαβεβαιώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών

Η Μόσχα δεν ανέπτυξε ποτέ, ακόμα και την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, πρόγραμμα χημικών όπλων τύπου «Novitchok», της νευροπαραλυτικής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, διαβεβαίωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

«Δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης χημικών όπλων με τον τίτλο "Novitchok" ούτε από τη Σοβιετική Ένωση ούτε από τη Ρωσία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό, η Ρωσία διέκοψε τις έρευνες για χημικά όπλα μετά την επικύρωση της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και κατέστρεψε όλα τα αποθέματά της.

Το χημικό όπλο Novitchok (σ.σ «πρωτάρης» ή «νεόφερτος» στα ρώσικα), που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από Σοβιετικούς επιστήμονες τη δεκαετία του 1970-1980.Την ύπαρξή του αποκάλυψε ένας από τους δημιουργούς των παραγόντων Novitchok, ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, ηλικίας 83 ετών, που ζει σήμερα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο ίδιος συμμετείχε σε ένα απόρρητο αμυντικό πρόγραμμα στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για τη Χημεία κα τις Οργανικές Τεχνολογίες (GNIIOKhT).
Σεργκέι Λαβρόφ: Εξωφρενικές οι ενέργειες του Λονδίνου

Η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για τυχόν αντίποινα εις βάρος του Λονδίνου σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ πριν τα ανακοινώσει δημοσίως, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Ρώσος διπλωμάτης έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.

Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ», είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ «Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες».

«Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα...και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία», τόνισε ο ίδιος.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η Βρετανία από την πλευρά της ανεβάζει τους τόνους. Σήμερα ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση εις βάρος του Σκριπάλ είναι ένα τρόπος εκφοβισμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν.

Σε μια σειρά συνεντεύξεών του νωρίς σήμερα το πρωί, ο Τζόνσον είπε ότι είναι «συντριπτικά» τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενοχή της Ρωσίας γιατί μόνο η Μόσχα έχει πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και κίνητρο να βλάψει τον Σκριπάλ.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την θέση του Λονδίνου λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία και προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για την απάντηση της Μόσχας.