Skip to main content

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ - Ρωσίας με εκατέρωθεν απελάσεις

Σκληρή γλώσσα από το ρωσικό ΥΠΕΞ για την αμερικανική «επιθετικότητα» - Η Μόσχα απέλασε δύο διπλωμάτες και κάνει λόγο για πράκτορες της CIA

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέλασαν δύο Ρώσους αξιωματούχους, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε Αμερικανός διπλωμάτης τον Ιούνιο στη Μόσχα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέλασε κι αυτή δύο Αμερικανούς διπλωμάτες.

«Μετά την εχθρική τους πρωτοβουλία, δύο εργαζόμενοι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα. Χαρακτηρίστηκαν persona non grata για δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματική τους ιδιότητα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, οι δύο απελαθέντες διπλωμάτες ήταν πράκτορες της CIA. Ο ένας ενεπλάκη σε περιστατικό με Ρώσο αστυνομικό, το οποίο οδήγησε στις απελάσεις.

«Ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει τη διαστροφή της επιθετικής της αντιρωσικής γραμμής. Αν αποφασίσουν να συνεχίσουν στο δρόμο της κλιμάκωσης, αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο» πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αμερικανικές αρχές απέλασαν δύο ρώσους αξιωματούχους στις 17 Ιουνίου αντιδρώντας στην «επίθεση» ρώσου αστυνομικού σε διπλωμάτη στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Η Μόσχα απορρίπτει αυτή την εκδοχή και διαβεβαιώνει ότι ο εν λόγω διπλωμάτης ήταν πράκτορας της CIA ο οποίος επιτέθηκε στον Ρώσο αστυνομικό την ώρα που ο τελευταίος ήλεγχε την ταυτότητά του.