Skip to main content

Διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή

Τις ελληνικές θέσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον και τον Τζέιμς Στ
Τις ελληνικές θέσεις στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, όπως και την επιθυμία της Ελλάδας να συμβάλει με πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή της, κυρίως στα Βαλκάνια αλλά και στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον αναπληρωτή υπουργό Τζέιμς Στάινμπεργκ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την έξοδό του από τις συναντήσεις ο κ. Δρούτσας προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την υπουργό κα Κλίντον και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Στάινμπεργκ. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις διεθνείς εξελίξεις, να αναδείξουμε κι εμείς το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Έχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και να προσφέρουμε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ήταν και μια άριστη ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική, στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και μια συνεργασία με την Τουρκία, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή σε αυτό το θέμα. Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας, να τις επαναλάβουμε, ώστε να γνωρίζουν και τη δική μας τη προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών μας, μιας συνεργασίας ισότιμης μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων».

Για την κατάργηση της βίζας, ζήτημα που επίσης εθίγη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι «από πλευράς της Ελλάδας έχουμε ήδη ολοκληρώσει όλες τις δικές μας προετοιμασίες και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το θέμα. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και η αμερικανική πλευρά, ότι από πλευράς Ελλάδας είμαστε έτοιμοι. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών δήλωσε: «Κάθε πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ην. Εθνών στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Η παρουσία του στην Κύπρο είναι βεβαίως πολύ σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διαδικασία και ιδιαίτερα να συμβάλει, ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ταλάτ, να διαπιστώσει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει κι εκείνος να συμβάλει για την επίλυση του κυπριακού».