Skip to main content

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το μακρύ χέρι σε θυρίδες της Εθνικής

Εκτιμάται ότι τα πολύτιμα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τις θυρίδες ξεπερνούν σε αξία τα 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Με παραγγελία του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση με τις κλοπές στις θυρίδες του υποκαταστήματος Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ίωνος Δραγούμη,  υπόθεση που είχε φέρει στη δημοσιότητα πρώτη η Voria.gr τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς που αναμένεται να καλέσει για απολογία τους εμπλεκόμενους το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενος είναι διευθυντής, προϊστάμενος και υπάλληλοι αρμόδιοι για τη φύλαξη των κλειδιών στις θυρίδες θησαυροφυλακίου στο υποκατάστημα της Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν μέσα από τουλάχιστον 10 θυρίδες πολύτιμα αντικείμενα, χρυσαφικά, λίρες και χρηματικά ποσά που ξεπερνούν σε αξία τα 2,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η υπόθεση ξεκίνησε στο τέλος του 2013, όταν υποβλήθηκαν μηνύσεις σε διαφορετικά αστυνομικά τμήματα από ανθρώπους που διαπίστωσαν ότι έλειπαν τιμαλφή, χρυσαφικά, χρήματα, κ.α. από τις θυρίδες που διατηρούσαν στο ίδιο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, επί της οδού Ι. Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.  Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014.

Ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια έρευνας της αστυνομίας η δικογραφία με το προανακριτικό υλικό διαβιβάστηκε τον Μάιο του 2016 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ενοχής για συγκεκριμένα πρόσωπα. Κατά την αστυνομία, ο υπαίτιος ή υπαίτιοι κατατάσσονται ανάμεσα στους διατελέσαντες  διευθυντές - προϊστάμενους και τους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για τις θυρίδες του συγκεκριμένου τραπεζικού υποκαταστήματος, τα τελευταία 10 χρόνια.  Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, δεν έγινε αντιστοιχία προσώπων και πράξεων. Οι κλοπές είναι χρονικά ασαφείς επειδή οι ιδιοκτήτες δεν αντιλήφθηκαν άμεσα την απώλεια των πολύτιμων αντικειμένων και είχαν να ανοίξουν τις θυρίδες τους επί χρόνια. Από τις άρσεις των τραπεζικών και τηλεφωνικών απορρήτων δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Έγινε έρευνα για ίχνη DNA και αποτυπωμάτων στις θυρίδες.

Σημειώνεται ότι με την υπ' αριθμόν 4211/2016 απόφαση του, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους ιδιοκτήτες θυρίδας υποχρεώνοντας την τράπεζα να πληρώσει συνολικό χρηματικό ποσό 121.000 ευρώ που ισούται με την αξία περισσότερων από 118 κοσμημάτων, χρυσών νομισμάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων.