Skip to main content

Δίωξη σε πρώην επικεφαλής της ΕΒΖ για απλήρωτη ζάχαρη 52 εκατ. ευρώ

Διώκονται επτά πρώην στελέχη της ΕΒΖ που κατηγορούνται ότι έδιναν απίστωση σε εταιρείες χωρίς εξασφαλίσεις, εγγυητικές επιστολές και προσημειώσεις.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος 10 ατόμων, μεταξύ των οποίων πρώην μελών της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), για την πίστωση 52 εκατ. ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας ζάχαρης.

Για κουκουργηματική "απιστία "κατηγορούνται πέντε διατελέσαντες πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΒΖ. Δύο πρώην εμπορικοί διευθυντές διώκονται για "άμεση συνέργεια" και τρεις ιδιοκτήτες εταιρειών για "ηθική αυτουργία" στο πρώτο αδίκημα.

Οι παραπάνω κατηγορούνται ότι έδιναν εμπορεύματα σε τρεις εταιρείες με πίστωση, χωρίς να υπάρχουν ισχυρές εξασφαλίσεις, εγγυητικές επιστολές και προσημειώσεις. Στη μια περίπτωση έδωσαν ζάχαρη αξίας 38 εκατ. ευρώ με εγγύηση 200.000 ευρώ και προσημείωση ακινήτου αξίας 3 εκατ. ευρώ. Στην άλλη περίπτωση η εταιρεία πήρε εμπόρευμα 15 εκατ. ευρώ με προσημείωση 500.000 ευρώ και καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών που δεν σφραγίστηκαν, σύμφωνα με δικαστική πηγή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι πουλούσαν και εμπορεύματα κάτω του κόστους ενω και έκαναν δωρεές ζάχαρης. Η συνολική ζημιά που υπέστη η ΕΒΖ ανέρχεται σε 52 εκατ. ευρώ, για το χρονικό διάστημα 2007-2015, όπως προέκυψε από την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η Οικονομική Αστυνομία, τάχιστα και αποτελεσματικά, ενώ εσωτερικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε και  από την την Βιομηχανία Ζάχαρης με τη συνδρομή ορκωτών λογιστών.

Στη δικογραφία επίσης αναφέρεται ότι το επίδικο χρονικό διάστημα, οι διοικήσεις της ΕΒΖ σταδιακά έδιναν εμπορεύματα στις τρεις εταιρείες, υπερβαίνοντας το πιστωτικό όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς να εξασφαλίζουν τις πληρωμές του προϊόντος. Προέκυψε ότι στις δύο περιπτώσεις πελατών (εταιρειών ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ) η ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ η τρίτη εταιρεία χρωστάει 1,5 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί τα παραπάνω ποσά.