Skip to main content

Διορία τευτλοπαραγών έως 12/1 για απαντήσεις για την πληρωμή τους

Οι τευτλοπαραγωγοί αναμένεται να κινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους.

Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προσανατολίζονται οι τευτλοπαραγωγοί, αν δεν έχουν μια απάντηση έως τις 12 Ιανουαρίου για το πότε θα πληρωθούν το υπόλοιπο 80% της ποσότητας των τεύτλων που παρέδωσαν στην εταιρεία.

Παράλληλα θα κινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισόδημά τους.

«Μας δώσανε ψίχουλα, ήτοι 2 εκατ. ευρώ, -εκκρεμούν άλλα 8 εκατ. ευρώ- και μας εμπαίζουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, και πρόσθεσε ότι εάν στα συμβόλαιο που θα υπογραφούν δεν παρέχεται εγγράφως εγγύηση πληρωμών τότε είναι αποφασισμένοι να μην καλλιεργήσουν ξανά τεύτλα.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι τευτλοκαλλιεργητές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας για περισσότερες από 20 ημέρες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπογιαννίδης ανέφερε ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την πληρωμή τους, αλλά το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας και της εταιρείας ειδικότερα.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη, χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, «όχι μόνο για την πληρωμή των παραγωγών, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, καθώς μέχρι τότε -όπως είπε- θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, γιατί διακυβεύεται και η βιωσιμότητας της ΕΒΖ».

Ο συνολικός αριθμός των τευτλοπαραγωγών το 2015 ανερχόταν σε 1.200 (λιγότεροι κατά 800 συγκριτικά με πρόπερσι και έναντι των 8.000 που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια), ενώ η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 4,5-5 τόνους.