Skip to main content

Διώκεται για παραλείψεις του ο εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση Siemens

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρινε ότι καθυστέρησε να εκδώσει εντάλματα, ενώ προχώρησε σε λανθασμένες προφυλακίσεις.

Πειθαρχική δίωξη σεβάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν.Ζαγοριανού, που χειρίστηκε την υπόθεσητης Siemens άσκησε ο προϊστάμενος τηςεπιθεώρησης των δικαστηρίων και Α΄αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι.Παπανικολάου

Ο κ.  Ζαγοριανός ελέγχεται για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας κατά την ανάκριση.

Σε ό,τι αφορά τις πράξεις και τις παραλείψεις που τουαποδίδονται, οι περισσότερες σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίοπροφυλάκισε εμπλεκόμενους στην υπόθεση Simens, αλλά και με το πώς οργάνωσε καιδιενήργησε την ανάκριση στο σύνολό της.

Του επιρρίπτεται η ευθύνη ότι δεν χορήγησε το σύνολο τηςδικογραφίας εν όψει των απολογιών σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Για την  υπέρβαση των ορίων της διακριτικής του ευχέρειας,του καταλογίζεται με το σκεπτικό, ότι απέφυγε ναεκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους Χριστοφοράκο και Καραβέλα-παρότι όπως αναφέρεται γνώριζε ότι ο Χριστοφοράκος ήταν και Γερμανόςυπήκοος- με αποτέλεσμα να διαφύγουν και οι δύο στο εξωτερικό.

Αντίγραφο της πειθαρχικήςδίωξης μεταβιβάστηκε και στον προϊστάμενοτης Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Φ. Μακρή,για να ερευνήσει εάν συντρέχει λόγος ναασκηθεί και ποινική δίωξη σε βάρος τουκ. Ζαγοριανού.