Skip to main content

Διόγκωση ελλείμματος στη Βουλγαρία

Η βουλγαρική κεντροδεξιά κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω λόγω της οικονομικής κρίσης την εκτίμηση που κάνει για το δημόσιο έλλειμμα, ανακοινώνοντας ότι ενδέχεται να φθάσει και το 4,8% του βου
Η βουλγαρική κεντροδεξιά κυβέρνηση αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω λόγω της οικονομικής κρίσης την εκτίμηση που κάνει για το δημόσιο έλλειμμα, φέτος, ανακοινώνοντας ότι ενδέχεται να φθάσει και το 4,8% του βουλγαρικού ΑΕΠ, ταυτοχρόνως δε τόνισε ότι η κυβέρνηση «διαθέτει αποθέματα επαρκή» για να «καλυφθεί» η αύξηση του ελλείμματος.

Όπως υπενθύμισε στη Σόφια ο υφυπουργός Οικονομίας Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, στο τέλος 2009 το έλλειμμα αυτό είχε διαμορφωθεί στο +3,9% . Προγενέστερα, η κυβέρνηση στη Σόφια είχε θέσει στόχο για φέτος το δημόσιο έλλειμμα να μην υπερβεί το +2,8%, αλλά υπολογίζοντάς το εκ νέου - με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές - προέβλεψε έλλειμμα 4,8%. Ο αξιωματούχος προανήγγειλε ταυτοχρόνως την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο, στη βάση των αναθεωρημένων κυβερνητικών εκτιμήσεων για την εθνική οικονομία.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σήμερα μείωση από τα έσοδα του ΦΠΑ με παράλληλη αύξηση της ανεργίας στο τέλος του Μαρτίου, φέτος.

Τώρα, η κυβέρνηση ούτε θα ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ, ούτε θα εκδώσει κρατικά ομόλογα, αλλά θα προσφύγει στα Διαθέσιμα σε αποθεματικό στην Τράπεζα της Βουλγαρίας - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φθάνουν στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν 6,5 δισ. λέβα (3,2 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες όλων των δημοσίων υπηρεσιών έχουν πλέον μειωθεί κατά 20%, ώστε να περισταλεί το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα της Βουλγαρίας και να διαμορφωθεί σύμφωνα με την επιταγή του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης της ΕΕ.