Skip to main content

Δύο βήματα μπρος και μόνο ένα βήμα πίσω στις Βρυξέλλες

Σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να παραμένουν τρία βασικά θέματα που είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Μήνυμα ότι «βρισκόμαστε σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο και στις σωστές μεταρρυθμίσεις ως προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα», εννοώντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στέλνουν από τις Βρυξέλλες οι θεσμοί στην Αθήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βήματα προόδου, στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, γίνονται, απλώς, ακόμα δεν ξέρουμε πότε τελικώς θα ολοκληρωθεί.

Αυτή τη στιγμή, σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να παραμένουν τρία βασικά θέματα που είναι τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει η ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει. Και μπορεί τελικώς στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας να μην σημειώθηκε πρόοδος, παρά τις τηλεδιασκέψεις και τις προετοιμασίες που έγιναν, ωστόσο στις μέρες που ακολούθησαν οι ζυμώσεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες και επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της συζήτησης μέσα στον Απρίλιο, κάποια στιγμή, αλλά άγνωστο πότε ακριβώς.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το δυσκολότερο θέμα αναμένεται να είναι οι μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα, καθώς την προνομοθέτηση μέτρων 1% του ΑΕΠ στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και 1% του ΑΠΕ περικοπές στο ασφαλιστικό την έχει λίγο-πολύ αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει πότε οι ασφαλιστικές περικοπές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται – αν θα είναι από το 2019 ή το 2020. Στο θέμα των εργασιακών όμως η απόσταση παραμένει τεράστια, με το ΔΝΤ να μη δέχεται τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και να ζητεί πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας αυξάνοντας το όριο των μαζικών απολύσεων και την εισαγωγή της ανταπεργίας.