Skip to main content

Δύο θετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας

Δύο σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την οικονομική δραστηριότητα που αυτή τη φορά πρέπει να εφαρμοστούν.

Του Αθανάσιου Σαββάκη*

Τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υλοποίηση δύο σημαντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Η πρώτη αφορά την «Απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις» και η δεύτερη το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», ικανοποιεί μια διαχρονική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, που αφορά στην επιτάχυνση των μέχρι σήμερα χρονοβόρων διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί με την ολοκληρωμένη του εφαρμογή να συμβάλλει πράγματι στην απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων στη χώρα.

Επίσης, θεωρούμε ότι το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων» (ΟΠΣ-ΑΔΕ) είναι μια ακόμα θετική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση της διαδικασίας της αδειοδότησης, η οποία όμως θα πρέπει να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πύλη θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία μέχρι το τέλος του 2017, ούτως ώστε να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και να προσδώσει την αξιοπιστία που απαιτούν υποψήφιοι επενδυτές στην Ελλάδα, είτε προέρχονται από την εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα είτε από το εξωτερικό, και η οποία αφορά τη σταθερότητα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αδειοδότησης.

Μία ακόμα θετική πρωτοβουλία της Πολιτείας αποτελεί η επιλογή των τριών κλάδων από τους οποίους εκκινεί η θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα Τουριστικά Καταλύματα, βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος για επενδύσεις κατά την τρέχουσα περίοδο της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με άλλους κλάδους και τομείς της Ελληνικής οικονομίας.

Σε ό, τι αφορά το νομοσχέδιο για τις «Υπηρεσίες μιας στάσης» είναι δεδομένο ότι η σύσταση μιας επιχείρησης εντός ολίγων ωρών μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) ικανοποιεί διαχρονική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Ιδιαίτερο κίνητρο για την ίδρυση επιχειρήσεων αποτελεί η θεσμοθέτηση των μηδενικών παραβόλων τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου πλαισίου. Ακόμη, η καθιέρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης για την έναρξη μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βεβαιότητα μπορεί να διευκολύνει την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα, αφού έτσι μπορεί ο επιχειρηματίας να ξεκινήσει να λειτουργεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να ελέγχεται εκ των υστέρων.

Αλλά και το δεύτερο νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αφού καταργείται σειρά δικαιολογητικών και πλήθος ανούσιων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αξίζει, πάντως, να επισημάνει κανείς ότι με βάση την εμπειρία του παρελθόντος ανάλογες καινοτόμες – μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες δεν λειτούργησαν και εν τέλει υπήρξαν στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή τους, εξαιτίας της μη έγκαιρης δημοσίευσης Προεδρικών Διαταγμάτων που ενεργοποιούσαν τις διατάξεις τους. Ϊδιο ήταν το αποτέλεσμα και από την μη έγκαιρη υπογραφής των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται είτε για την διευκρίνιση συγκεκριμένων άρθρων του νόμου, είτε για την ενεργοποίηση και πάλι συγκεκριμένων διατάξεων.

*Ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος