Skip to main content

Δυο «σατανικά» τεχνάσματα της Άγκυρας σε Κύπρο και Κουρδιστάν

Η ιδέα για παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά από συμφωνία στο Κυπριακό και οι συνεχείς τυφλοί βομβαρδισμοί στις κουρδικές πόλεις.

Η Τουρκία, άλλες φορές ενεργεί αιφνιδιαστικά, ακόμη και έναντι των ΗΠΑ, άλλες πάλι φροντίζει να πάρει έγκριση των ενεργειών της με πλάγιο τρόπο, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Συμφώνως προς πληροφορίες της εφημερίδας της Λευκωσίας «Φιλελεύθερος», η τουρκική αντιπροσωπεία έχει συζητήσει με μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ιδέα για παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά από συμφωνία στο Κυπριακό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί είναι γνώστες των προθέσεων της Άγκυρας. Δεν έγινε γνωστή η θέση των άλλων μελών, αλλ’ ευτυχώς που η Κύπρος δεν εμφανίζεται αναξιόπιστη σε Ρώσους και Κινέζους και θεωρώ πως αυτή η προοπτική θα τους βρει αντίθετους.

Η τουρκική φόρμουλα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο νησί, όπως διαθέτουν οι Βρετανοί. Αν και η παρουσία δεν έχει σχηματοποιηθεί, από τα όσα αναφέρουν Τούρκοι αξιωματούχοι, σαφώς και εννοούν τη συγκέντρωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε μία βάση (ή και σε περισσότερες). Η φόρμουλα αυτή παρουσιάζεται από την Τουρκία ως «διαφοροποίησή της στο θέμα της ασφάλειας» και μάλιστα η Άκυρα έχει ζητήσει από κάποιες χώρες με επιρροή να την προωθήσουν, παραπέμποντάς τους προς την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Τουρκία με την ιδέα αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει με στόχο να περιορίσει τις συζητήσεις στον βαθμό και το επίπεδο παρουσίας της στην Κύπρο και όχι στην πλήρη αποχώρησή της.

Παράλληλα, με τη φόρμουλα αυτή επανέρχεται συχνά-πυκνά και η διαχρονική θέση της Άγκυρας να παρέχει εγγυήσεις μόνο στο συνιστόν τουρκοκυπριακό κρατίδιο. Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως δεν μπορεί να συζητείται πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως «αυτό δεν το θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι». Επ’ αυτού θα μού επιτραπεί να αμφιβάλλω. Οι «καθαροί» Τουρκοκύπριοι βλέπουν τους έποικους ως στρατό Κατοχής, και όχι ως δύναμη προστασίας. Άλλωστε, έχουμε δημοσιεύσει στη Voria.gr περιστατικά, όπου Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν με σύνθημα τη γνωστή βρισιά “Has…tir”.

Οι Τούρκοι βέβαια, επικαλούνται και δημόσιες τοποθετήσεις του κατοχικού καθεστώτος, όπου το νυν ανδρείκελο, ο Μουσταφά Ακιντζί, για παράδειγμα, μιλώντας στο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν ελευθερία, ισότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας. Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ανεξαρτήτως του αριθμού, συνιστά κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία, η οποία και δεν πρόκειται να μπει στη λογική να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο, όταν τεθεί στην ατζέντα. Ευτυχώς, που και η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε αυτήν την θέση.

Για τη Λευκωσία, σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα περιέχει τουρκική παρουσία στο νησί δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, ανέφερε ενημερωμένη πηγή, παραπέμποντας και στις επίσημες διαχρονικές θέσεις. Εδώ έχω κάποιες αμφιβολίες, επειδή διέρρευσε πως ο κ. Αναστασιάδης συζητά για μεγάλη μείωση των τουρκικών στρατευμάτων και όχι για πλήρη αποχώρηση. Είθε, να πρόκειται για υποβολιμαίες διαρροές εκ μέρους της Άγκυρας.

Ως προς το Κουρδιστάν, σας έχω προϊδεάσει από καιρό για το τουρκικό τέχνασμα, όπως το αντιλαμβάνομαι, το οποίο φαίνεται να επιτυγχάνει με βαρύ φόρο αίματος και δακρύων. Με συνεχείς τυφλούς βομβαρδισμούς στις κουρδικές πόλεις, και με πρόσχημα ότι καταστρέφει οικοδομές επειδή εκεί μέσα κρύβονται μαχητές του ΡΚΚ, κατεδαφίζει ολόκληρες τουρκικές πόλεις σκοτώνοντας αδιακρίτως και όποιον κυκλοφορεί στους δρόμους, χωρίς καν προειδοποίηση. Επιτυγχάνει μ’ αυτόν τον τρόπο να αδειάσει τη νοτιοανατολική Τουρκία από Κούρδους, διασκορπίζοντάς τους σε όλη την επικράτεια, ώστε να μη υπάρχουν συγκεντρωμένοι σε περιοχή που συνορεύει με τους άλλους Κούρδους του Ιράν, Ιράκ και Συρίας.

Η ανυπολόγιστη οικονομική ζημία δεν την απασχολεί, επειδή εκεί θα ανοικοδομήσει πόλεις για τους πρόσφυγες Σύρους, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση! Σύρους μουσουλμάνους, που δεν έχουν συνάφεια με τους κρυπτο-ζωροάστρες Κούρδους, αλλά και Σύρους εκπαιδευόμενους εντατικά στον σουνιτισμό! Δεν θα διώξει στην Ευρώπη αυτούς που έχει, επειδή τους χρειάζεται για αλλοίωση της σύστασης του πληθυσμού.

Προσέξτε: Ο αριθμός των παιδιών των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία είναι 756.808, από τα οποία παιδιά τα 325.000 έχουν ήδη ενταχθεί στα σχολεία, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός  Εθνικής Παιδείας, Ναμπί Αβτζί. Από αυτά, τα 75.000 φοιτούν σε δημόσια σχολεία, ενώ άλλες 250.000 φοιτούν σε 375 προσωρινά εκπαιδευτικά κέντρα, σε καταυλισμούς. Σκοπός της Τουρκίας είναι να τα εντάξει όλα στα δημόσια σχολεία, για να διδάσκονται στα τουρκικά.

Επειδή αυτό το τέχνασμα, δεν είναι δυνατόν να το αντιλαμβάνομαι εγώ, και να μη έτυχε της προσοχής των Δυτικών και των Ρώσων (για το ελληνικό ΥΠΕΞ και την κυβέρνηση δεν συζητώ) απορώ γιατί δεν δημιουργείται θέμα. Τους εξυπηρετεί απλώς, ότι δεν θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη άλλοι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, έστω και με χρηματοδότηση προς την Τουρκία για ανέγερση πόλεων;

Αυτό θα είναι αφελές. Επειδή, μπορεί να «τελειώνουν» οι Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, αλλά συντόμως θα έχουμε Σαουδάραβες, Ιρανούς, Ιορδανούς, για να μη πω και Ισραηλινούς. Τι θα γίνει με όλους αυτούς;