Skip to main content

Μεταναστευτικό-αξιολόγηση: Δύο προβλήματα και μια παγίδα

Όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικώς την πρώτη δόση οικονομικής βοήθειας για το μεταναστευτικό.

Παραμένει διπλό το κρίσιμο τεστ για την Ελλάδα και την επόμενη μέρα της: α) μεταναστευτικό, β) αξιολόγηση. Ολες οι συγκλίνουσες πληροφορίες "δείχνουν" ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικώς την πρώτη δόση οικονομικής βοήθειας, για το μεταναστευτικό, της τάξης των 300 – 350 εκατ ευρώ και παράλληλα θα "πάρει" μια σχετική χαλάρωση της αξιολόγησης, με την τρόικα να αφήνει να εννοηθεί κάτι τέτοιο ήδη από τις πρώτες ώρες της επιστροφής της στη χώρα μας.

Ομως, υπάρχει πάντα μια μεγάλη παγίδα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε έναν απέραντο χώρο συγκέντρωσης μεταναστών, για τουλάχιστον μια τριετία. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα άλλο αρνητικό ενδεχόμενο. Σε τί συνίσταται;

Το φθινόπωρο, όταν το πρόβλημα της μετανάστευσης θα έχει «διευθετηθεί», μέσω της παγίωσης της σημερινής κατάστασης (σσ "όλα είναι θέμα συνήθειας", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τελευταία Σύνοδο) να επιστρέψει δριμύτερο και το πρόβλημα της αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί δεν αποκλείεται, τότε, ο κ. Βόλφαγκ Σόιμπλε να θυμηθεί ότι πρέπει η Ελλάδα να τακτοποιήσει τις "υποχρεώσεις" της. Με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται τότε.

Ενδεχομένως, όμως, να μην χρειαστεί να περιμένουμε τόσο. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένα απρόβλεπτος παράγων, που είναι προκειμένω είναι ο ΔΝΤ. Το Ταμείο μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε συμφωνία, αρνούμενο από τώρα την χαλάρωση και δρομολογώντας, εξ αυτού του λόγου, την έξοδο του από το ελληνικό πρόγραμμα. Εξέλιξη που θα χαλάσει την – όποια – συμφωνία. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από την πλευρά του είναι καθησυχαστικές, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει με το ΔΝΤ...