Skip to main content

Δύο πολύ κρίσιμες ημερομηνίες για το ελληνικό ζήτημα

Η Voria.gr πληροφορείται ότι η ΕΚΤ θα αποφάσιζε για το QE, ενδεχομένως στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου ή στο άτυπο της 7ης Απριλίου

Σημειώστε δύο ημερομηνίες, οι οποίες θα μπορούσαν υπό προυποθέσεις να αποδειχθούν κομβικές για το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση η Voria.gr πληροφορείται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στην απόφαση για το QE, ενδεχομένως στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου ή στο άτυπο της 7ης Απριλίου και εφόσον μέχρι τότε έχουν συμφωνηθεί καιμέτρα από την κυβέρνηση και εννοείαι ότι έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ενδεχομένως, στο ίδιο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να επιτευχθεί τόσο η συμφωνία για την αξιολόγηση όσο και για το QE εφόσον υπάρχει η καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, όπως τονίζεται αρμοδίως.  

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα ελληνικά ομόλογα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα ξεπερνούν τα 3-3,5 δισ. ευρώ, επομένως η επίπτωση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών θα είναι σημαντική, αλλά όχι εντυπωσιακή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στο μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, προσβλέποντας σε αλλαγή σελίδας για την οικονομία. Άλλωστε, επείγει το να αρχίσει η προετοιμασία για να επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο στις αγορές, με κάποιες μικρές εκδόσεις στην αρχή, για να δοκιμάσει τα «νερά», ενόψει της λήξης του προγράμματος το 2018. Όπως άλλωστε έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις και στο παρελθόν.