Skip to main content

Δύο πολύ υψηλές κινεζικές ναυτιλιακές παρουσίες στην Ελλάδα

Έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της China Cosco Shipping Corporation Limited και της Shanghai International Port Group.

Στην Αθήνα έρχεται o πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporation Limited, Σου Λιρόνγκ για να υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας, και τα δύο κρίσιμης - συμβολικής κυρίως - σημασίας για το Πεκίνο. Η πληροφορία, μολονότι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα, μαζί του φθάνει στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Shanghai International Port Group (SIPG), του μεγαλύτερου λιμενικού οργανισμού της Κίνας, ο οποίος παράλληλα είναι και ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Κίνας.

Οι δύο κινεζικές ναυτιλιακές θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ τους. Επέλεξαν, όμως, τον Πειραιά να το κάνουν, για συμβολικούς λόγους, στο πλαίσιο των νέων θαλάσσιων δρόμων του μεταξιού. Οπως εξηγούν άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο Πειραιάς θεωρείται η αρχή και το τέλος του δρόμου του μεταξιού.

Η Shanghai International Port Group θα υπογράψει ξεχωριστό μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, που ως γνωστόν ελέγχεται πλέον απο την Cosco. Και όλα δείχνουν ότι αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει ως αφετηρία για την πραγματική κινεζική "απόβαση" που ετοιμάζεται. Τα δύο επιχειρηματικά ονόματα, που αναφέρονται παραπάνω, είναι από τα μεγαλύτερα, όχι μόνο σε επίπεδο Κίνας, αλλά παγκοσμίως.