Skip to main content

Δύο νέες κινητές μονάδες στην Ειδομένη από τον Ερυθρό Σταυρό

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν μία γενική και μία γυναικολογική μονάδα στην Ειδομένη από τον Νορβηγικό και Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Με δύο πλήρως εξοπλισμένες κινητές ιατρικές μονάδες και νέους χώρους ψυχολογικής υποστήριξης για τους πρόσφυγες, υποστηρίζεται, πλέον, το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη. Οι δύο μονάδες, τις οποίες τοποθέτησε στην περιοχή ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός, λειτουργούν ως γυναικολογική και γενική κλινική αντίστοιχα, και έχουν συμπληρώσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα πλήρους λειτουργίας, χάρις στις οποίες παρέχεται για πρώτη φορά η ιατρική περίθαλψη στην συγκεκριμένη περιοχή, καθ’ όλη, μάλιστα, τη διάρκεια της νύχτας.

«Οι κινητές μονάδες εγκαταστάθηκαν στην Ειδομένη  αρχικά για τέσσερις μήνες, ενώ αν υπάρξει περαιτέρω ανάγκη, θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί. Επίσης αν παραστεί ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση, αυτό θα γίνει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με την Διεθνή Ομοσπονδία, καθώς από την Ειδομένη περνούν 3.000 με 4.000 πρόσφυγες καθημερινά», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός.

 

Τις δύο κινητές μονάδες στην περιοχή τοποθέτησε ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός

 

Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί επίσης τρεις τέντες εκ των οποίων οι δύο του Νορβηγικού Ερυθρού Σταυρού και η μία του Ελληνικού, οι οποίες λειτουργούν ως παιδότοποι, με την βοήθεια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, που απασχολούν τα παιδιά, κατά τις ώρες που περιμένουν να περάσουν με τις οικογένειές τους τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Στην αποστολή του Νορβηγικού ΕΣ συμμετέχουν δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο ψυχολόγοι, ένας συντονιστής και ένας τεχνικός, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής στήριξης, με την βοήθεια των νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και σαμαρειτών, καθώς και εθελοντών των Περιφερειακών Τμημάτων ΕΕΣ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, που εναλλάσσονται στις βάρδιες, οργανωμένοι σε κλιμάκια.

Η νορβηγική αποστολή θα παραμείνει στην Ειδομένη περίπου πέντε εβδομάδες, και κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος με την αποχώρησή της θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την πλήρη δράση και λειτουργία των ιατρικών κλινικών.

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα αναλάβεια τη λειτουργία τους έπειτα από πέντε, περίπου, εβδομάδες

 

Χθες Κυριακή την περιοχή επισκέφθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον συνοριακό σταθμό, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό ως προς την εξυπηρέτηση του ογκώδους μεταναστευτικού κύματος.