Skip to main content

Δύο μεγάλες απουσίες από ένα κρίσιμο συνέδριο για την Ελλάδα

Πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές επί ελληνικού εδάφους αυτή τη στιγμή, με πολυσχιδή παρουσία, σε διάφορους τομείς.

Με δυο μεγάλες απουσίες θα γίνει το φετινό Capital Link στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται σε γνώση της Voria.gr δεν δήλωσαν συμμετοχή οι Τζον Πόλσον και Πρεμ Γουάτσα. Πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές επί ελληνικού εδάφους αυτή τη στιγμή, με πολυσχιδή παρουσία, σε διάφορους τομείς, γεγονός το οποίο κάνει την απουσία τους ακόμα σημαντικότερη. Ο λόγος; Τις προηγούμενες χρονιές που πήγαν, κατάλαβαν ότι "πρόκειται για χάσιμο χρόνου", όπως φέρεται να είχε υποστηρίξει ο ένας από τους δύο, αργότερα, σε Ελληνες συνομιλητές του. Κι αυτό όχι εξαιτίας της διοργάνωσης, αλλά εξαιτίας των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, που φάνταζαν εξαιρετικά ομιχλώδεις μέχρι πρότινος, τουλάχιστον.

Το παράδοξο λοιπόν είναι ότι επιλέγουν να μην πάνε φέτος που η διοργάνωση θα είναι αναβαθμισμένη. Από κάθε άποψη, τόσο οικονομική – επιχειρηματική, όσο και πολιτική. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μετά το Eurogroup, που επικύρωσε την τεχνική συμφωνία της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ετοιμάζεται για το ταξίδι στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο της Capital Link.

Μάλιστα, όπως επιμένουν οι πληροφορίες το συγκεκριμένο συνέδριο θα έχει τη μορφή και ενός άτυπου road show ενόψει των εξελίξεων που δρομολογούνται, τόσο δημοσιονομικά όσο και επενδυτικά. Ιδιαίτερα ενόψει της έκδοσης μεγάλων ομολογιακών εκδόσεων της χώρας, μέσα στο 2018.

Στο μεταξύ, αύριο, 8 Δεκεμβρίου, η Goldman Sachs παρουσιάζει σε ξένους επενδυτές στο Λονδίνο εννιά μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Επίσης, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα παρουσιαστούν στο Λονδίνο και πάλι μια μέρα νωρίτερα. Παρατηρείται συνεπώς ένας οργασμός παρουσιάσεων, προκειμένου να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές και έτσι να γυρίσει σελίδα η χώρα.