Skip to main content

Συναγερμός για δύο κρούσματα γρίπης των πτηνών στη Βόλβη

Ενισχύονται τα μέτρα βιοασφάλειας στην περιοχή μετά τον εντοπισμό νεκρού κύκνου και αγριόπαπιας στη λίμνη Βόλβη. Τι πρέπει να κάνουν οι πτηνοτρόφοι.

Ενισχυμένα μέτρα βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά τον εντοπισμό δυο κρουσμάτων (ευτυχώς όχι σε οικόσιτα πτηνά) στην περιοχή της λίμνης Βόλβης πριν από τρεις μέρες.

Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, σε ένα νεκρό κύκνο και μια νεκρή αγριόπαπια, που βρέθηκαν στην περιοχή της λίμνης διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Έτσι, σήμανε συναγερμός και ακολουθήθηκε όλη η προβλεπόμενη διαδικασία της ενίσχυσης των μέτρων, που έτσι κι αλλιώς ισχύουν σε όλη τη χώρα, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα μέτρα είχαν αρχίσει να λαμβάνονται από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα νεκρά πτηνά εντός Ελλάδας (Δέλτα Έβρου) από τη γρίπη των πτηνών Η5Ν8, που έχει πλήξει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των Βαλκανίων ήδη.

Στη χώρα μας εντοπίστηκε κρούσμα και σε εκμετάλλευση 28.000 ορνίθων αβγοπαραγωγής στην Αρκαδία.

Μάλιστα, το θέμα της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας έγινε και αντικείμενο ερώτησης στη Βουλή, με αφορμή τα δημοσιεύματα της Voria.gr, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικού του κόμματος (υπεύθυνος για την κτηνοτροφία), Γιώργος Στύλιος.

Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημαίνουν πως το καταναλωτικό κοινό δεν πρέπει να πανικοβληθεί καθώς η εξέλιξη της γρίπης των πτηνών παρακολουθείται στενά από όλους τους αρμόδιους φορείς και ο συγκεκριμένος υπότυπος δεν είναι υψηλής παθογονικότητας για τον άνθρωπο.

Μετά τα δυο κρούσματα όμως στη λίμνη Βόλβη, έστω κι αν ήταν σε κύκνο και αγριόπαπια κι όχι σε πτηνά εκτροφής ή παραγωγής αβγών, λαμβάνονται ενισχυμένα πλέον μέτρα προστασίας, διότι εκτός του ότι η γρίπη των πτηνών είναι ζωοανθρωπονόσος (προσβάλλει τον άνθρωπο), εγκυμονεί και μεγάλους κινδύνους καταστροφής του πτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

«Σε συνέχεια των από 28.11.2016 και 17.01.2017 ανακοινώσεων, σας ενημερώνουμε ότι στις 14.02.2017 επιβεβαιώθηκε υψηλής παθογονικότητας υπότυπος Η5Ν8 σε νεκρά πτηνά (σε κύκνο και σε αγριόπαπια ) που συλλέχθηκαν από τη λίμνη Βόλβης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας που ήδη εφαρμόζονται για τη γρίπη των πτηνών με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στα οικόσιτα πουλερικά και τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται  η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους  (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε όλη την επικράτεια της χώρας (ενώ πριν η απαγόρευση αφορούσε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές). Επισημαίνεται ότι τα μέτρα βιοασφάλειας που έχουν θεσπιστεί για τις συστηματικές εκτροφές και για τα οικόσιτα πουλερικά, όπως αναφέρονται στα προηγούμενα σχετικά Δελτία Τύπου, ισχύουν και για τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Δεδομένου ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών (ζωανθρωπονόσος), υποχρεωτικής δηλώσεως, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες πουλερικών στα μέτρα βιοασφάλειας και τις παραμέτρους παρακολούθησης των πτηνών που εξακολουθούν να ισχύουν και ενισχύονται.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα».