Skip to main content

Δυο κρίσιμες παρατάσεις για τη χώρα, η έκπληξη και οι μελλοντολόγοι του Μαξίμου

Η προετοιμασία του Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2021 - 2024 και του Μεσοπρόθεσμου 2021 - 2025 και οι ικανοί μελλοντιστές του Μαξίμου

Συνεχίζεται η προετοιμασία του Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2021 - 2024. Ο στόχος είναι το τελικό κείμενο να κατατεθεί στην Κομισιόν έως τα μέσα Μαΐου. Παράλληλα συνεχίζεται και η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2021 - 2025. Αυτό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα κατατεθεί τέλη Μαΐου. Το κοινό τους σημείο; Θα προβλέπουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023, αντί του 2022. Εξαιτίας της πανδημίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στη μια και στην άλλη περίπτωση έχει διασφαλισθεί η κατ' αρχήν έγκριση της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο διπλό στοίχημα θα αντιγράψει την τακτική που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου, ως γνωστόν, εξαντλήθηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια για τη σύνταξη και την κατάθεση του ελληνικού σχεδίου. Στην επιτροπή των 5, που το "έτρεξαν" ως προς τη σύνταξή του, έγραφαν κι έσβηναν έως την τελευταία στιγμή. Η Ελλάδα κατάφερε έτσι να καταθέσει το δικό της σχέδιο πολύ πιο μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Για την ακρίβεια, αμέσως μετά την πρώτη Ιταλία και σχεδόν μαζί με τη δεύτερη Πορτογαλία.
 
Οι μελλοντολόγοι
 
Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση όλων των παραπάνω αναγωγών, η ελληνική πλευρά, για πρώτη φορά, έκανε και θα συνεχίσει να κάνει χρήση και των λεγόμενων μελλοντολόγων. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντιστές και μάλιστα ικανούς. Το Μέγαρο Μαξίμου τούς βρήκε και τους συγκρότησε σε ομάδα υπό τον πρωθυπουργό, η οποία μάλιστα ανέλαβε να συντάξει μελέτη για το πώς θα (πρέπει να) είναι η χώρα το 2030. Μόλις ετοιμαστεί το πρώτο draft, αν μη τι άλλο, η αναγωγή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. 
 
Για την περίπτωση της χώρας μας, πάντως, όλα θα ήταν ευκολότερα αν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν αργούσαν να δώσουν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αν και πρόσφατα η S&P έκανε την έκπληξη. Για ποιον λόγο όμως σημειώνεται αυτή η καθυστέρηση; Εξαιτίας των τραπεζών. Όσο αργεί η πλήρης εξυγίανσή τους τόσο θα αργεί η επιστροφή στην κανονικότητα.
 
Και μπορεί να χρειαστεί αλλά δυο χρόνια ακόμα...