Skip to main content

Δύο κρίσιμες εξελίξεις από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων

Τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στην Αθήνα και στελέχη της ιταλικής εταιρίας, η οποία θα αγοράσει από τους Αζέρους το περίπου 30% της ΔΕΣΦΑ.

Στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη ανέθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το δύσκολο έργο να «τρέξει» το project της πώλησης του ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο) στους Αζέρους της Socar.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στην Αθήνα και στελέχη της ιταλικής εταιρίας, η οποία θα αγοράσει από τους Αζέρους το περίπου 30% της εταιρίας, με τους τελευταίους, τελικώς, να κρατούν μόλις το 36%.

Αυτό είναι το ένα νέο από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, που προέκυψε τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Το άλλο, έχει να κάνει με την παράταση που πήρε ξανά η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη (Καστέλλι).

Το project κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε «γεφύρι της Αρτας». O λόγος της νέας παράτασης; Κινδύνευε να «βγει» με έναν μόνο ενδιαφερόμενο. Με την ευκαιρία, πάντως, στη νέα προκήρυξη, που αναμένεται σύντομα, το Δημόσιο θα εντάξει μερικούς νέους όρους, για να κάνει το έργο πιο ελκυστικό.

Για παράδειγμα

α) θα υπάρχει πρόβλεψη για διεθνή διαιτησία

β) το ποσοστό του δημοσίου στην ΑΕ θα πέσει στο 35%

Εικάζεται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερομένων επενδυτών, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τίποτα ακόμα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.