Skip to main content

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το εμπορευματικό στο Γκόνου

Τα τρία σενάρια για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Τι δηλώνει στη Voria.gr ο CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας.

Δύο από τους υποψήφιους αγοραστές του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. δείχνουν αρχικό και μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη δυτική Θεσσαλονίκη και τον διαγωνισμό που πρόκειται να προκηρύξει η ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ήδη έχει παραλάβει το τεύχος του διαγωνισμού η Dubai PW ενώ έχει ζητήσει να το λάβει και η κοινοπραξία DIEP- CMA CGM- Ιβάν Σαββίδη, ενώ από αρκετές ημέρες πριν το έχει παραλάβει και η ΟΛΘ Α.Ε.

Όπως έχει διαρρεύσει στον Τύπο, μεταξύ των πολλών αρχικά ενδιαφερομένων είναι οι: ΤΕΡΝΑ, ΕΤΒΑ (θυγατρική της Πειραιώς, η οποία έχει ανακηρυχτεί προσωρινός ανάδοχος για το Θριάσιο,  σε κοινοπραξία με την Goldair), Κuehne+Νagel, Valeur, Δομοτεχνική, ΕΚΜΕ και ορισμένες μελετητικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντας συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Αθ. Σχίζα στην Voria.gr, μετά την 30η Μαΐου, οπότε και λήγει η περίοδος της εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερομένους, επί των τριών σεναρίων της πρότασης της Εταιρείας που προβλέπει, σημειωτέον, την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, για περίοδο 50 ετών.

Σημειώνεται πως τα έσοδα της ΓΑΙΑΟΣΕ από την παραχώρηση, θα είναι ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του τζίρου με προβλεπόμενη ελάχιστη καταβολή, ενώ ακόμη δεν έχει σταθμιστεί το εάν θα απαιτηθεί και η εφάπαξ καταβολή τιμήματος.

Το «Γκόνου» παραχωρείται για την δημιουργία μεγάλου εμπορευματικού κέντρου, έργο που σαφώς συνδέεται με την πώληση της ΟΛΘ Α.Ε. και τα σχέδια για ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου για τις συνδυασμένες μεταφορές.

«Οι λύσεις που προτείνουμε για αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου είναι τρεις.  Μπορεί να αναπτυχθεί σαν ένα ανεξάρτητο εμπορευματικό κέντρο ή ακόμη μπορεί να αναπτυχθεί από τον πάροχο σε συνέργεια με τον ΟΛΘ και να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία ή, ακόμη, να αναπτυχθεί στο πνεύμα του Θριασίου, δηλαδή μπορεί να υπάρξει κατάτμηση σε μικρότερα τμήματα. Μετά τις διαβουλεύσεις που θα διαρκέσουν περί τους τέσσερις μήνες, θα καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση αξιοποίησης», είπε ο κ. Σχίζας.

Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου καλύπτει έκταση 600 στρεμμάτων, από την οποία τμήμα 200 στρεμμάτων χρησιμοποιείται προσωρινά από τον ΤΑΡ για την απόθεση σωλήνων του αγωγού φυσικού αερίου.

Το πώς ακριβώς θα επιλέξει ο παραχωρησιούχος να αναπτύξει το «Γκόνου», εξαρτάται από τον δικό του σχεδιασμό. Ωστόσο υπολογίζεται ότι οι χώροι αποθήκευσης εμπορευμάτων ( π.χ. ξηρά, ψυχόμενα ) μπορούν να έχουν εμβαδό έως και 300.000 τ.μ.

Στο πλαίσιο των μεγάλων αυτών πρωτοβουλιών που αφορούν τις συνδυασμένες μεταφορές το «Γκόνου» θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι συνδέσεις με το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οδικές προσβάσεις, για να μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό ένα μεγάλο logistics hub.