Skip to main content

Δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Κύπρου με ταυτόσημες θέσεις

Οι θέσεις τους για το Κυπριακό περιστρέφονται γύρω από την στήριξη της επιδίωξης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ίσως φανεί περίεργο σε πολλούς, πώς είναι δυνατόν ο υποψήφιος της θεωρούμενης Δεξιάς στην Κύπρο, Ν. Αναστασιάδης να έχει ταυτόσημες θέσεις με τον υποψήφιο του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ, Στ. Μαλά. Για τον υπογραφόμενο δεν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο, αφού πολλές φορές έγραψα για τις όμοιες τακτικές των διεθνιστών, προς διάλυση των συνδετικών ιστών της κοινωνίας. Στα οικονομικά διαφέρουν.

Ο Ν. Αναστασιάδης μας διαβεβαίωσε με τις πράξεις του ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερη διεθνιστική πολιτική στα εθνικά θέματα, το δε ΑΚΕΛ σε τίποτε δεν διαφέρει ως προς αυτά. Άλλωστε, ο Ν. Αναστασιάδης ακολούθησε την πολιτική Χριστόφια στα ελληνοτουρκικά.

Ως γνωστόν, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,5%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με ποσοστό 30,25%, ενώ εκτός β' γύρου μένει ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νικόλας Παπαδόπουλος με ποσοστό 25,74%. Ο δε Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ [αντίστοιχου της Χ.Α.] συγκεντρώνει ποσοστό 5,65%, που σταθεροποιείται.

Στην ουσία νικητής στην προεδρική αναμέτρηση -που σημαδεύτηκε με μεγάλη αποχή της τάξης του 30%, έναντι 17% στις εκλογές του 2013- είναι ο Σταύρος Μαλάς, όπως βέβαια και το ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι ο Σταύρος Μαλάς επικράτησε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα εκλογικά κέντρα της Αθήνας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Χαμένος μπορεί να θεωρηθεί ο Ν. Παπαδόπουλος με το ΔΗΚΟ, αλλά με τα ποσοστά που έλαβε μπορεί να αποβεί ο καταλύτης της ανάδειξης στην εξουσία ενός εκ των δύο μονομάχων.

‘Όμως, δεν συμφωνεί με κανέναν από τους δύο. Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης, δήλωσε εχθές το πρωί ότι «Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία». Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας «είναι απόλυτα ταυτισμένοι στο Κυπριακό και απολύτως αντίθετοι με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, συνομίλησε με τον Σταύρο Μαλά και τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, προκειμένου να τους συγχαρεί για το αποτέλεσμα του χθεσινού α' γύρου των προεδρικών εκλογών.  Ο Παναγιώτης Ρήγας στις συνομιλίες του με τους κ. Μαλά και Κυπριανού επανεπιβεβαίωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ.

Τι δεν θέλει το ΔΗΚΟ, το οποίο όμως υποστηρίζουν ταυτόσημα οι δύο υποψήφιοι; Ότι οι θέσεις τους για το Κυπριακό περιστρέφονται γύρω από την στήριξη της επιδίωξης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), θέση που χαρακτηρίζεται από ως ενδοτική. Αυτήν τη ταύτιση περιγράφει ο Κωστάκης Αντωνίου, στον "Φιλελεύθερο" της Λευκωσίας. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Η πλέον φαρισαϊκή, λαϊκίστικη και ανεύθυνη πολιτική συμπεριφορά, η οποία καταντά σε τελευταία ανάλυση και κωμική, αποτελεί ο καυγάς ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, Αναστασιάδη-Μαλά, για τα εξελιχθέντα στο Κρανς Μοντάνα. Μόνο ειρωνεία  προκαλεί η τεχνητή σύγκρουση των δύο πυλώνων της ενδοτικής σχολής και δύο εκ των υπευθύνων της καταστροφικής πορείας, η οποία μας οδήγησε στο Έβδομο Βατερλώ της πενταετούς διαχείρισης του εθνικού προβλήματος.

» Είναι κωμικό να ακούει κανείς τον Πρόδρομο Προδρόμου να κατηγορεί το ΑΚΕΛ ότι σεκοντάρει τουρκικές θέσεις, όταν ο ΔΗΣΥ έχει αποδεχθεί σχεδόν όλες τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό και  υπήρξε πατριάρχης στην αποδοχή της τουρκικής λύσης της διζωνικής ομοσπονδίας και του τουρκόπνευστου σχεδίου Ανάν. Και είναι εξίσου κωμικό, να ακούει κανείς τον Άντρο Κυπριανού του ΑΚΕΛ, όχι να καταγγέλλει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί εξάντλησε μέχρι τελευταίας ρανίδας τα ελληνοκυπριακά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, αλλά επειδή δεν διαπραγματεύθηκε σωστά τις τουρκικές αξιώσεις.

» Απεγνωσμένα οι δύο καλύτεροι μαθητές της ενδοτικής σχολής, επιχειρούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες τους, για την καταστροφική πολιτική που άσκησαν χέρι χέρι, τα τελευταία 43 χρόνια, και που οδηγούσε απευθείας σε τουρκική λύση,  ή σε επικίνδυνα αδιέξοδα».

Υ.Γ. Αν ευσταθούν οι υπόνοιες ότι την υποψηφιότητα Μαλά υποβοήθησε και η Ρωσία, τότε θα έχουμε στο νησί έναν αγώνα Ρωσίας-Βρετανίας.