Skip to main content

Δύο τα κυβερνητικά στρατόπεδα για τις μειώσεις στις συντάξεις

Διαφορετική εντύπωση αποκομίζει κανείς μιλώντας με στελέχη στο περιβάλλον του Μαξίμου και διαφορετική με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Ήταν και παραμένει ο μεγάλος γρίφος: Θα μειώσει ή όχι τις συντάξεις η κυβέρνηση στις αρχές του 2019; Η απάντηση ποικίλει, ακόμα και στο εσωτερικό της. Δηλαδή, διαφορετική είναι η εντύπωση που αποκομίζει κανείς μιλώντας με στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Μαξίμου και διαφορετική με στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Από το πρώτο στρατόπεδο τηρείται σιγή ιχθύος. Και προτρέπεται σε όσους μιλούν, να κάνουν το ίδιο. Αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πούμε τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε αυτή τη φάση, για να μην τρομάξουμε τους θεσμούς, κλείνοντας έτσι το μάτι σε πιθανές ανατροπές ως προς την (μη) εφαρμογή του μέτρου.

Από το δεύτερο στρατόπεδο, έστω και off the record, σε κάθε ευκαιρία τονίζεται ότι τα συμπεφωνημένα, δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως, θα εφαρμοστούν. Κι επ αυτού δεν χωρεί καμία αμφιβολία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη μείωση των συντάξεων, είναι βασικός πυλώνας των όποιων συμφωνιών θα γίνουν για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Αλλωστε στη βάση υπήρξε συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι: Ποια από τα δύο θα αποδειχθεί στο τέλος ότι είχε δίκιο; Αν θα έπρεπε κανείς να στοιχηματίσει, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έπρεπε να ποντάρει στο πρώτο.