Skip to main content

Δύο εξαιρετικά φιλμ νουάρ στην ταράτσα της Κατούνη από το ΠΙΟΠ

Οι ταινίες «Απόκληρος της Κοινωνίας» και «Ο τρίτος άνθρωπος», του Κάρολ Ριντ, θα προβληθούν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς

Δύο αξεπέραστα κινηματογραφικά αριστουργήματα του σπουδαίου Άγγλου σκηνοθέτη Κάρολ Ρίντ, προβάλλει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου (ώρες 21:00-01:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη. Για τις προβολές, οι οποίες πραγματοποιούνται με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Πόλ(ε)ις», θα ανοίξει, για περιορισμένο αριθμό θεατών, η ταράτσα της Κατούνη, στο παλαιό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι ταινίες «Απόκληρος της Κοινωνίας» και «Ο τρίτος άνθρωπος», εξαιρετικά δείγματα φιλμ νουάρ, τοποθετούν τους πρωταγωνιστές σε παρηκμασμένες από τη δίνη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες σηματοδοτούν την εξέλιξη της πλοκής και καθορίζουν τη μοίρα τους.

Λίγα λόγια για τις ταινίες

«Απόκληρος της Κοινωνίας» (Odd Man Out) , Αγγλία, 1947, ασπρόμαυρη, 116’

Με τους: Τζέιμς Μέισον, Ρόμπερτ Νιούτον, Σίριλ Κιούζακ, Καθλίν Ράιαν

Ο ήρωας, στέλεχος του IRA, μετά από μια αιματηρή ληστεία, αγωνίζεται απεγνωσμένα να επιβιώσει σε μια πόλη-λαβύρινθο της Ιρλανδίας. Έρμαιο της συμπόνιας των άλλων, μέχρι τη στιγμή του φινάλε, όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τέλος ολομόναχος. Μια σχεδόν αντι-ρεαλιστική οδύσσεια που διαρκεί μία ημέρα και μια νύχτα.

«Ο τρίτος άνθρωπος» (The Third Man), Αγγλία, 1949, ασπρόμαυρη, 104’

Με τους: Τζόζεφ Κότεν, Όρσον Γουέλς, Αλίντα Βάλι, Τρέβορ Χάουαρντ

Ένας άνεργος συγγραφέας φτάνει στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Βιέννη. Εκεί αναζητεί τον πρώην συμμαθητή του που του προσέφερε δουλειά, για να μάθει τελικά πως εκείνος σκοτώθηκε σε ένα παράξενο αυτοκινητικό δυστύχημα. Υποψιάζεται ότι ο θάνατος μπορεί να μην ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία. Το μυστήριο μεγαλώνει καθώς φαίνεται ότι στον τόπο του ατυχήματος υπήρχε και ένας τρίτος άνθρωπος. Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του βρετανικού σινεμά, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2310 385662 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00-16:00) ή στο e-mail: KyriaziK@piraeusbank.gr, έως την Τετάρτη 20/9 και ώρα 15:00.