Skip to main content

Δύο εξελίξεις για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον για το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα «τρέξει» όλα τα μεγάλα πωλητήρια του ελληνικού δημοσίου.

Στη νομική υπηρεσία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κατέφυγε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται υπόψη της Voria.gr. Ο λόγος; Για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το νόμο που αφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ειδικά το σημείο που αναφέρεται στις αλλαγές στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει από εδώ, οι πληροφορίες που υπάρχου στην αγορά επιμένουν ότι η πρόεδρος της Εθνικής, Λούκα Κατσέλη, είναι προς αποχώρηση από την τράπεζα, και μάλιστα με τις «ευλογίες» και της κυβέρνησης. Ωστόσο, η προσφυγή στη νομική υπηρεσία της ΕΕΤ, ακόμα και αν είναι ορθή, εκτιμάται ότι γίνεται μάλλον αργά. Κι αυτό γιατί ο νόμος για το ΤΧΣ είναι δεδομένος και συνεπώς πολύ δύσκολα θα αλλάξει, αν τελικώς μπορεί να αλλάξει.

Το ίδιο ισχύει και για το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο το ενδιαφέρον είναι τεράστιο αφού θα «τρέξει» όλα τα μεγάλα πωλητήρια του ελληνικού δημοσίου. Στην πραγματικότητα, θα λειτουργήσει ως holding. Υπό την ομπρέλα του θα τεθούν το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και η ΕΤΑΔ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συμβούλιο του θα είναι 6μελές (3 ξένοι και 3 Ελληνες), με πρόεδρο που θα ορίσει η τρόικα. Θα υπάρχει επίσης board of experts, το οποίο θα παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές, ενώ τεχνική βοήθεια θα παρέχουν διάφορες χώρες (πχ Γαλλία). Το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» τις 9 υπό εξελίξει αποκρατικοποιήσεις, το ΤΧΣ την ανακεφαλαιοποίηση και το ΕΤΑΔ την ακίνητη περιουσία.