Skip to main content

Δύο δρόμους έχει η ζωή για την Ελλάδα και το 2016...

Δεν θα χρειασθεί να περιμένουμε πολύ για να καταλάβουμε προς τα που πάει το «καράβι». Οι δρόμοι που έχουμε να επιλέξουμε είναι δύο.

Τι είναι αυτό που θα σημαδέψει το 2016; Εχω την εντύπωση ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια της ύφεσης, θα κριθεί αν θα βγούμε ομαλά από αυτόν τον λαβύρινθο ή δεν θα αποφύγουμε τελικά την... ηρωική έξοδο. Έχω επίσης την αίσθηση ότι δεν θα χρειασθεί να περιμένουμε πολύ - δηλαδή, ως το τέλος του χρόνου - για να καταλάβουμε προς τα πού πάει το "καράβι". Το πολύ - πολύ έως τις αρχές Ιουλίου. Σε εκείνη τη χρονική καμπή όλα θα έχουν ξεκαθαρίσει. Κι εξηγούμαι: Οι δρόμοι που έχουμε να επιλέξουμε είναι δύο, του "καλού" και του "κακού". 

Στην πρώτη περίπτωση, η χώρα αρχίζει να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα (αφού πρώτα τα έχει ψηφίσει, εκεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου). Ζητά παράλληλα να αρχίσει η συζήτηση για τη διαχειρισιμοτητα του χρέους και σε συνδυασμό με την ένταξη της πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζει να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Δηλαδή, αρχίζει να ελπίζει βάσιμα σε επιστροφή της στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων. Αν τα καταφέρει, τότε θα έχει κάνει κι ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή της στην πολυπόθητη κανονικοτητα.

Στη δεύτερη περίπτωση, "δέστε τις ζώνες σας κι ετοιμαστείτε για αναταράξεις". Αν τέλη Φεβρουαρίου η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίσει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ψήφισης των σκληρών μνημονιακων μέτρων που έπονται, τότε πολύ δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι να συνδράμουν. Για πολλούς, διαφορετικός, ανά περίπτωση, λόγους. Κάπου εδώ λοιπόν ο κ. Αλέξης Τσιπρας θα κληθεί να πάρει μια απόφαση. Όσοι δεν τον ξέρουν καλά, λένε ότι θα πάει σε εκλογές. Όσοι τον ξέρουν καλύτερα υποστηρίζουν ότι θα επιλέξει και πάλι τη λύση του δημοψηφισματος. Χοντρικά, το ερώτημα θα είναι: να ψηφίσουμε τα μέτρα; Το πιθανότερο είναι πως θα κερδίσει το "όχι". Και κάπου εκει θα αρχίσουν τα δύσκολα. Αν το εκλαβει ως "όχι", η χώρα θα πάει ολοταχώς στα βράχια. Αν το εκλαβει ως "ναι", ετοιμαστείτε για... εκλογές.

Το έχετε ξαναδεί το έργο; Βεβαίως, μόνο που αυτή τη φορά ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο. Δηλαδή, να εκλαβουν το "όχι" ως... όχι, οι δανειστές. Και να μας πουν "αντε γεια". Θα τα γνωρίζουμε όλα άμεσα.