Skip to main content

Οι χώροι που προτείνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για καταυλισμούς προσφύγων

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προτάσσει για καταυλισμούς προσφύγων το γήπεδο Θερμαϊκού, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, καθώς και τα ιαματικά λουτρά Θέρμης.

Δύο χώρους προτείνει στην κυβέρνηση ο δήμος Θεσσαλονίκης ως χώρους υποδοχής προσφύγων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος προτάσσει το γήπεδο Θερμαϊκού, ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, καθώς και τα ιαματικά λουτρά Θέρμης.

Μάλιστα, για το θέμα σήμερα ο δήμαρχος είχε επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης είναι δύο διαθέσιμοι χώροι, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν τους προσωρινούς καταυλισμούς.

Ο κ. Μπουτάρης άφησε αιχμές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται η Περιφέρεια να κοιτάει ως παρατηρητής όλη την ιστορία». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για την αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι μόνο οι δήμοι αλλά η Πολιτική Προστασία. Υπογράμμισε επίσης ότι η φύλαξη των καταυλισμών δεν πρέπει να γίνεται από το στρατό, αλλά από την αστυνομία.

Αναφερόμενος στους δύο χώρους που προτείνει ο δήμος για τους καταυλισμούς, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι είναι διαφορετικοί από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία περίπου 1.000 – 1.5000 θέσεων για τη φιλοξενία προσφύγων.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα πολιτών, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου για το προφυγικό μέσα από τα μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να σταματήσει το ρατσιστικό κλίμα.

Τέλος, ο δήμαρχος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» της Ε.Ε. που δεν χαρακτηρίζει τις χώρες, όπως Σκόπια, Κόσοβο, Ρουμανία και Σερβία ως χώρες διέλευσης προσφύγων.