Skip to main content

Το διπλό αφήγημα Τσίπρα και το σενάριο του ανασχηματισμού

Ο σχεδιασμός Τσίπρα με ορίζοντα το φθινόπωρο του 2018, το στοίχημα των ρυθμών ανάπτυξης και οι αντικρουόμενες εισηγήσεις για το κυβερνητικό σχήμα.

Πολιτικό σχεδιασμό που έχει ορίζοντα τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2018, διαμορφώνει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του. Το αφήγημα, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί αυτός ο σχεδιασμός, θα στηριχθεί πολιτικά στο «δίπολο» ότι αφενός η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που του χρόνου το καλοκαίρι θα βγάλει τη χώρα από την οκτάχρονη μνημονιακή περίοδο και αφετέρου ότι αυτή θα επεναφέρει την εργασιακή ομαλότητα στη χώρα.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν τα ίδια στελέχη, προϋπόθεση για να επιτύχει τον στόχο του ο κ. Αλέξης Τσίπρας είναι η οικονομία να εισέλθει σε σταθερούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και, παράλληλα, να διαπιστωθεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια, ώστε να διατηρηθεί η κυβερνητική ρητορική πως από το 2019 και μετά, πέραν των μέτρων, θα εφαρμόζονται και τα αντίμετρα.

Υπ' αυτή την έννοια, συνομιλητές του κ. Τσίπρα δεν αποκλείουν να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αμέσως μετά την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός δεν θα πρέπει να αφήσει να «χαθεί» η καλοκαιρινή περίοδος, αλλά να προβεί σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο που θα σηματοδοτούν τον σχεδιασμό του για την προσέλκυση επενδύσεων και το ξεδίπλωμα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, απαλλασσόμενος από υπουργούς - βαρίδια που σηματοδοτούν την «παλιά εικόνα του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του 3%».

Υπάρχουν ωστόσο και εισηγήσεις περί του αντιθέτου. Που υποστηρίζουν δηλαδή ότι θα πρέπει να επιτρέψει στο παρόν σχήμα να παράγει έργο, με την ησυχία του.

Ο κ. Τσίπρας, μολονότι δεν παίρνει θέση, προς το παρόν, αφήνεται να εννοηθεί ότι μάλλον προκρίνει το πρώτο σενάριο.