Skip to main content

Δύο ανησυχητικά σχέδια για το μέλλον της Ελλάδας εκτός ευρώ

Τα σχέδια στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα έχει στην ευρωζώνη ενδεχόμενο Grexit.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα έχει στην Ευρωζώνη ένα ενδεχόμενο Grexit φέρεται να απεργάζονται οι δανειστές της Ελλάδας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κέντρα που δουλεύουν πάνω σε αυτό το σενάριο είναι δύο και συγκεκριμένα η Φρανκφούρτη και η Ουάσιγκτον.

Στην πρώτη περίπτωση, το σχέδιο έχει ως συντάκτες στελέχη πέριξ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αφορά στη συνολική προστασία της Ευρωζώνης. Στη δεύτερη περίπτωση το σχέδιο προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και επικεντρώνεται σε ένα επιμέρους, αλλά κρίσιμο ζήτημα, αυτό της προστασίας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων του ευρωπαικού νότου και πιο συγκεκριμένα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και κατά δεύτερο λόγο της Ιταλίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι και στις δύο περιπτώσεις η προεργασία που έχει γίνει είναι σημαντική κι αυτό γιατί από την πλευρά των δανειστών δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να πιαστούν εξ απήνης στην περίπτωση που τελικώς οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι αν όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και ως μέσο πίεσης προς την Αθήνα, προκειμένου να «συνθικολογήσει» γρηγορότερα και ευκολότερα. Οι έως τώρα ενδείξεις ωστόσο δεν είναι καθησυχαστικές, καθώς και οι δύο ομάδες (όπως προκύπτει και από ρεπορτάζ της Wall Street Journal) έχουν πάρει το ρόλο τους σοβαρά.