Skip to main content

Δυναμώνουν οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν

Η Ελλάδα δυναμώνει τις επιχειρηματικές σχέσεις της με το Ιράν - Στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να επισκεφθούν την Τεχεράνη.

Ολοένα πιο κοντά έρχεται το Ιράν στην Ελλάδα ή αν προτιμάτε το ...αντίστροφο. Ηδη, οι σχέσεις των δύο χωρών γίνονται ακόμα πιο θερμές και κατ' επέκταση στενές, ενώ για μια ακόμα φορά η οικονομία και η επιχειρηματικότητα δείχνουν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.

Για την ιστορία και όχι μόνο, σημειώστε ότι στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων πρόκειται να επισκεφθούν πάλι την Τεχεράνη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα είναι η πολλοστή αποστολή στο Ιράν, με σκοπό τη διευθέτηση ενός χρέους της ελληνικής πλευράς, προς την ιρανική, από την εποχή της επιβολής των διεθνών κυρώσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι ζητείται λύση, με την ιρανική πλευρά - όπως αναφέρουν οι πληροφορίες - να επιδιώκει μιας μορφής συμψηφισμό του χρέους με μετοχές των ΕΛΠΕ, αμέσως μόλις η διεθνής κοινότητα άρει  και πρακτικά τις κυρώσεις στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη την Κυριακή το βράδυ, αιφνιδιάζοντας την διεθνή κοινότητα.

Το ύψος του χρέους, σύμφωνα με την Αθήνα, είναι 580 εκατ. δολ. και σύμφωνα με την Τεχεράνη 840 εκατ. δολ. Ωστόσο, όταν έρθει εκείνη η ώρα, είναι σίγουρο ότι «θα τα βρουν». Η ιστορία πάντως θα γράψει ότι η Ελλάδα συνολικά μπορεί να είναι μια από τις χώρες που θα «υποδεχθούν» ξανά το Ιράν στην διεθνή κοινότητα, καθώς παραδοσιακά οι σχέσεις τους ήταν εξαιρετικές.