Skip to main content

Δυναμική ώθηση στη δωρεά βλαστοκυττάρων από το δήμο Νεάπολης-Συκεών

Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η προώθηση της υπογραφής πιλοτικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου, του νοσοκομείου και του υπ. Υγείας.

Τρόπους ενίσχυσης της προσπάθειας συγκέντρωσης βλαστοκυττάρων (Ομφάλιου Πλακουντικού Αίματος - ΟΠΑ) αναζήτησαν κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο συντονιστής διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής-Μονάδας Μεταμόσχευσης του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.  

Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η προώθηση της υπογραφής πιλοτικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου, του νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας, με στόχο να ενισχυθεί ο συντονισμένος αγώνας για την ενίσχυση της μοναδικής δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων που λειτουργεί στο «Γ. Παπανικολάου» μέσω της προβολής και ανάδειξης της μεγάλης αξίας της εθελοντικής προσφοράς κινητοποιώντας τις υποψήφιες μητέρες του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια που εδώ και χρόνια καταβάλλει ο δήμος στον τομέα της ενημέρωσης των υποψήφιων γονέων είναι αξιοσημείωτηέχοντας να επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους δωρητές βλαστοκυττάρων (ΟΠΑ) που απευθύνονται στη Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου», έχουν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών κατά τις εκστρατείες εθελοντικής αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων σώματος, αιμοπεταλίων και βλαστοκυττάρων.



Καθοριστική η συμβολή του δήμου

Τη συμβολή της ενημερωτικής καμπάνιας του δήμου εξήραν τόσο ο ίδιος ο κ. Αναγνωστόπουλος, όσο και ο διευθυντής αιματολόγος, υπεύθυνος της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων-Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου, Δαμιανός Σωτηρόπουλος, ο οποίος ξενάγησε στους χώρους της δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αναστάσιο Τσακιρίδη και την προϊσταμένη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα.

«Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς, που διοργανώνουμε στο δήμο μας τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο, εντάσσεται και η ενημέρωση για την προσφορά βλαστοκυττάρων. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σας βοηθήσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απευθυνόμενος στα στελέχη του νοσοκομείου.

Όπως τόνισε, «μια σταγόνα από το αίμα μας, ένα αιμοπετάλιό μας, μπορεί για μας να μη σημαίνει τίποτα. Για όσους, όμως, τις δέχονται μπορεί να ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για προσφορά βλαστοκυττάρων ή δωρεά οργάνων σώματος», για να προσθέσει: «Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι ο συνάνθρωπός μας, που βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι μόνος στον αγώνα του».
Κατόπιν σχετικού αιτήματος, οι υπεύθυνοι της δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων έδωσαν στους συνεργάτες του δήμου συγκεκριμένο αριθμό ασκών βλαστοκυττάρων, προκειμένου (και μονάχα για έκτακτες περιπτώσεις) ένα ζευγάρι να μπορεί να προμηθευτεί έναν ασκό από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου.  

Δωρεάν οι διαδικασίες…

Η συλλογή, ψύξη και αποθήκευση βλαστοκυττάρων από πλακούντα στην κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» ξεκίνησε το 1998, και τον Ιούλιο του 2009 η ουσιαστική λειτουργία της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων.
Σήμερα, φυλάσσονται εκεί, σε ειδικές δεξαμενές υγρού αζώτου, και σε θερμοκρασία  -196 βαθμών Κελσίου, συνολικά 4.807 μοσχεύματα, τα οποία μπορούν να σώσουν τη ζωή ενός παιδιού που κινδυνεύει και να βοηθήσουν στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων.
Η κατάθεση των βλαστοκυττάρων στη Δημόσια Τράπεζα, όπως και όλες οι άλλες διαδικασίες, είναι εντελώς δωρεάν και δεν επιβαρύνουν οικονομικά καθόλου την οικογένεια του παιδιού που γεννήθηκε, ενώ η μέθοδος που ακολουθείται είναι απολύτως ασφαλής.
Η λήψη του αίματος από τον πλακούντα δεν επηρεάζει καθόλου ούτε τη μητέρα ούτε το παιδί που έχει γεννηθεί. Πρόκειται για υλικό που εάν δεν χρησιμοποιούνταν για αυτόν τον σκοπό κυριολεκτικά θα πετιόταν. Η σωστή συλλογή των βλαστοκυττάρων παίζει τεράστιο ρόλο, καθώς, εάν δεν γίνει σωστά, τότε τα μοσχεύματα κρίνονται ακατάλληλα.

Τεράστια έλλειψη αίματος

Με αφορμή τη διοργάνωση της πρώτης για φέτος εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του δήμου (27 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου), ο κ. Δανιηλίδης ενημέρωσε τους υπεύθυνους της Αιματολογικής Κλινικής ότι στην Τράπεζα Αίματος του δήμου συγκεντρώθηκαν περίπου 2.500 φιάλες αίματος.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς, λόγω της έλλειψης προσωπικού, δεν γίνονται συχνά αιμοληψίες. Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας είναι το εξής:

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, 9 π.μ.-2 μ.μ., στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων,
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 8 π.μ.-2 μ.μ., στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
Τρίτη 1 Μαρτίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών,
Τετάρτη 2 Μαρτίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών
Πέμπτη 3 Μαρτίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης και 4 μ.μ.-8 μ.μ. στο Γ’ ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου,
Παρασκευή 4 Μαρτίου, 10 π.μ.-8 μ.μ., στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης.