Skip to main content

Με δυναμισμό και πλούσιες εκδηλώσεις η 80η ΔΕΘ παρά τα capital control

Οι εκθεσιακές συμμετοχές φέτος προσεγγίζουν τις 1.000 ενώ οι χώροι που καλύπτει η έκθεση είναι πιο πολύ από το 2014 και φτάνουν τα 26.624 τμ.

Με τις Μαγεμένες να κλέβουν την παράσταση της φετινής επετειακής διοργάνωσης ανοίγει τις πύλες το Σάββατο (5-13 Σεπτεμβρίου) η 80η επετειακή ΔΕΘ.  

Αύριο, Παρασκευή, στις 20.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την 80η ΔΕΘ στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, ενώ μια ώρα νωρίτερα στις  19.00 η υπηρεσιακή  πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου θα εγκαινιάσει την έκθεση των Μαγεμένων στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

 Η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της φετινής έκθεσης, πραγματοποιήθηκε με φόντο τα εκμαγεία των μαγεμένων, στο περίπτερο 3, παρόντων του προέδρου της ΔΕΘ Τάσου Τζήκα, του διευθύνοντας συμβούλου του εκθεσιακού φορέα Κυριάκου Ποζρικίδη, του υπηρεσιακού υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππου Τσαλίδη και του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ ΑΕ Δημήτρη Μακρή.

Στη δυναμική που έχει αποκτήσει η ΔΕΘ τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην υπάρξουν, εν μέσω capital controls, ακυρώσεις και η 80η ΔΕΘ να επιτύχει σημαντικά μεγέθη, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας. Παράλληλα υπογράμμισε τη στήριξη των Επιμελητηρίων και τη στενή συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ στάθηκε και στην κορυφαία, όπως τη χαρακτήρισε, στιγμή της έκθεσης, την έλευση των «Μαγεμένων» στη γενέθλια πόλη τους.

Ο κ. Ποζρικίδης επισήμανε ότι, αν και η 80η ΔΕΘ διεξάγεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με την οικονομία σε καθεστώς capital controls, η φετινή έκθεση κατάφερε να φτάσει τα μεγέθη της περσινής διοργάνωσης.

«Ανοίγουμε όλα τα περίπτερα. Η έκθεση είναι μεγαλύτερη και θα πάει εξαιρετικά καλά. Κάθε βράδυ η ΔΕΘ θα είναι ένα ‘πάρτι’» σημείωσε ο ίδιος. Αναφερόμενος δε σε δύσκολες περιόδους που πέρασε η ΔΕΘ στη διάρκεια της ιστορίας της, ο κ. Ποζρικίδης τόνισε πως υπήρξαν πολύ μεγαλύτερα εμπόδια στο παρελθόν, σημειώνοντας πως η Έκθεση συνεχίζει απτόητη, πιστή στην κληρονομιά της.

Από τη συνέντευξη Τύπου για την 80η ΔΕΘ



Οι εκθεσιακές συμμετοχές φέτος προσεγγίζουν τις 1.000 ενώ οι χώροι που καλύπτει η έκθεση είναι περισσότεροι από το 2014 φτάνοντας τα 26.624 τμ.

Μαζί με την εμπορική διάσταση παρούσα είναι και η ψυχαγωγία, η διασκέδαση και οι παράλληλες εκδηλώσεις που καλύπτουν κάθε ηλικία, όπως, μεταξύ άλλων, οι συναυλίες με κορυφαίους καλλιτέχνες κάθε βράδυ στην σκηνή του τόξου της ΧΑΝΘ, το φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους, το Μουσείο Σοκολάτας, το eGaming, που είναι το μεγαλύτερο event στα Βαλκάνια (περ. 17), το Music Band Festival και η έκθεση με τις σημαντικότερες εφευρέσεις και μουσικά όργανα αρχαίων και άλλα

Επίσης, να σημειωθεί ότι καθιερώνεται λαϊκή είσοδος 3 ευρώ Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ. Τις υπόλοιπες μέρες το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ και το οικογενειακό 15 ευρώ. Σημειώνεται πως όποιος είναι 80 ετών ή είναι γεννηθείς το 1980 θα μπαίνει δωρεάν στη ΔΕΘ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 80 ετών. Μάλιστα, ο ΟΛΘ διαθέτει έκταση περίπου 5 στρεμμάτων στο β΄ προβλήτα (είσοδος από τη θέση 6) για δωρεάν πάρκινγκ ενώ παράλληλα προβλέπεται η δωρεάν μεταφορά από τους χώρους του λιμανιού προς την έκθεση.

Αναλυτικότερα, η 80η ΔΕΘ φιλοξενεί 14 θεματικά αφιερώματα που καλύπτουν όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας. Όσον αφορά στο υπόλοιπο «μενού» περιλαμβάνει:

- Την έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» από το μουσείο αρχαίας τεχνολογίας του Κώστα Κοτσανά, που θα φιλοξενείται στο περίπτερο 3 και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016.
- Το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας που ειδικά για το χρονικό διάστημα της ΔΕΘ θα λειτουργήσει ξανά για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σοκολάτας.
- Τις συναυλίες κάθε βράδυ στη σκηνή του τόξου της ΧΑΝΘ, όπου μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό.
- Το Φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά και εφήβους, κατά τη διάρκεια του οποίου για πρώτη φορά ερασιτεχνικοί θίασοι θα διαγωνισθούν σε παιδικές θεατρικές παραστάσεις.
- Το Music Band Festival, στο οποίο για 3η συνεχόμενη χρονιά θα εμφανίζονται μουσικά συγκροτήματα που θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους.
- Την Cheapart, που φιλοξενεί αυθεντικά έργα πολλών δεκάδων καλλιτεχνών, τα οποία οι επισκέπτες της ΔΕΘ μπορούν να αποκτήσουν σε πολύ ελκυστικές τιμές.
- Το e-GAMING που είναι το μεγαλύτερο gaming event στα Βαλκάνια και διεξάγεται στο περίπτερο 17.
- Τη συλλογή αγωνιστικών αυτοκινήτων από το «Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου», που ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη, τον ΑΟΘ και τη συλλογή του ιδιώτη κ. Ηλία Λόγγου.
- Την πρωτοβουλία «ΔΕΘ-είτε» με τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία.
- Το 1ο Φεστιβάλ Μυστηρίου Θεσσαλονίκης «MYSTICON», ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι απόδρασης και ρόλων, που θα ανταμείψει τους συμμετέχοντες με τρεις ημέρες μυστηρίου και διάδρασης, σε συνεργασία με το Τμήμα Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, καθιερώνεται λαϊκή είσοδος 3 ευρώ τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, με οικογενειακό εισιτήριο 10 ευρώ. Τις υπόλοιπες ημέρες το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ, με οικογενειακό 15 ευρώ. Για πολύτεκνους και ΑΜΕΑ το εισιτήριο θα είναι 3 ευρώ, ανεξάρτητα από την ημέρα.  Παράλληλα, όποιος είναι 80 χρονών ή έχει γεννηθεί το 1980 θα μπορεί να μπαίνει στη φετινή διοργάνωση δωρεάν.

Επίσημη τράπεζα είναι η Εθνική Τράπεζα.

Το σημαντικό γεγονός της έλευσης των «Μαγεμένων» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ υποστηρίζεται από το ΕΒΕΘ, τον ΟΛΘ, το ΕΕΘ και την ΕΥΑΘ.

Οι συναυλίες (Music Events Live) αποτελούν συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του 95,1 Κοσμοράδιο, καθώς και του Ecopolis Δράσεις Πολιτισμού, χορηγός φιλοξενίας των συναυλιών είναι το Grand Hotel Palace, χορηγός των παράλληλων εκδηλώσεων το ΘΕΣγάλα, ενώ ευχαριστίες για την υποστήριξη τους απευθύνονται στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στην Εγνατία Οδό ΑΕ.