Skip to main content

Δυναμική αρχή για τα Μερκούρεια με «Ρωμαίο και Ιουλιέτα»

Το κλασικό αριστούργημα αποτυπωμένο με σύγχρονη ματιά από τη Νεανική Σκηνή του δήμου Νεάπολης-Συκεών άνοιξε την 23η αυλαία του θεατρικού θεσμού.

Με νεανική αύρα και το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», έκαναν πρεμιέρα χθες το βράδυ τα φετινά «Μερκούρεια 2017».

«Το κλασικό αριστούργημα «Ρωμαίος και  Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, αποτυπωμένο με σύγχρονη ματιά και νεανικό ενθουσιασμό από τη Νεανική Σκηνή του δήμου Νεάπολης-Συκεών, άνοιξε την 23η αυλαία του κορυφαίου θεατρικού θεσμού του δήμου, και η θερμότατη υποδοχή του κοινού επιβεβαίωσε για ακόμα μία χρονιά τη λαχτάρα του κόσμου για Θέατρο και παραστάσεις υψηλού επιπέδου, δικαιώνοντας την επιμονή του δήμου στη στήριξη και ενίσχυση της πολιτισμικής αποκέντρωσης» τονίζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.

Τους θεατές καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών Δημήτρης Απατσίδης, σημειώνοντας ότι «τα Μερκούρεια αποτελούν την απόδειξη ότι όπου υπάρχει διάθεση και έμπνευση, μπορούν να προκύψουν εκπληκτικά αποτελέσματα» και υπογραμμίζοντας τη συγκίνηση όλων «με τη φλόγα και το μεράκι των νέων ταλέντων της Νεανικής Σκηνής του δήμου, που ανοίγουν με μία καταπληκτική παράσταση, την αυλαία των φετινών Μερκουρείων».

Στη συνέχεια ο κ. Απατσίδης έδωσε το λόγο στον εμπνευστή και δημιουργό, όπως είπε, των «Μερκουρείων», τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

«Η αγάπη, η συμμετοχή και η υποστήριξή σας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε σε δύσκολους καιρούς τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 23 χρόνια», σημείωσε ο Σ.Δανιηλίδης ευχαριστώντας το κοινό που όλα αυτά τα χρόνια τιμά σταθερά με την παρουσία του το θεσμό των ‘‘Μερκουρείων’’». «Όταν το 1995 την πρώτη χρονιά της διοίκησής μας είπαμε ότι πρέπει να καθιερώσουμε κάτι σοβαρό κάτι ποιοτικό, κάτι διαχρονικό και αφιερωμένο στη μεγάλη Ελληνίδα, τη Μελίνα Μερκούρη, εμπνεόμενοι από τα οράματά της για επένδυση στην παιδεία, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική αποκέντρωση, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο τα θεατρικά παιδιά της, που είναι τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τότε η πρότασή μας θεωρήθηκε μικρομεγαλισμός και ανέφικτος στόχος για τις αντοχές ενός δήμου μεσαίου μεγέθους όπως ήταν τότε ο δήμος Συκεών», επισήμανε ο δήμαρχος, κάνοντας την ιστορική αναδρομή του θεσμού που «μετρά» πλέον 23 χρόνια, 230 παραστάσεις και περισσότερους από 230.000 θεατές.

«Έχουμε ήδη αποδείξει σε όλους ότι στόχος μας δεν ήταν η περιστασιακή ‘‘αρπαχτή’’, αλλά να μείνει στο διηνεκές αυτός ο θεσμός που κάνει πράξη τη θεατρική αποκέντρωση, η οποία άλλωστε ήταν και ο στόχος της Μελίνας Μερκούρη, όταν δημιούργησε τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.», πρόσθεσε.

«Συμμεριζόμαστε ακράδαντα τη ‘‘«διδαχή’’ της Μελίνας ότι ‘‘η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός’’ και πιστεύουμε ότι ακόμα και σε καιρούς κρίσης, η παιδεία και ο πολιτισμός δεν πρέπει να παραγκωνίζονται, καθώς μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ελπίδα για το μέλλον της χώρας», τόνισε ακόμα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, αναφερόμενος στη διαρκή προσπάθεια της δημοτικής αρχής για θεατρική παιδεία στα παιδιά, τόσο μέσω της Μαθητικής Θεατρικής Συνάντησης που γίνεται κάθε χρόνο, όσο και μέσω του νέου θεσμού της θεατρικής αγωγής που γεννήθηκε πέρσι σε συνεργασία με το ΚΒΘΕ, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των σχολείων του δήμου να παρακολουθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του Κρατικού, αλλά και να μυούνται στα μυστικά κάθε παράστασης από τους ίδιους τους συντελεστές του θεάτρου.

Όπως υπογράμμισε, «φέτος νιώθουμε διπλά δικαιωμένοι και περήφανοι με την καταπληκτική παρουσία της Νεανικής Σκηνής του δήμου στη φετινή διοργάνωση, που επιβεβαιώνει περίτρανα τη διάθεση του δήμου να δίνει τη δυνατότητα σε νέους της περιοχής να δραστηριοποιούνται και να καταξιώνονται στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού».  

Κραυγή αγωνίας για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

«Επί 23 χρόνια είμαστε σταθεροί σε αυτό το θεσμό παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, χωρίς να έχουμε υποστήριξη από πουθενά. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όμως δεν πάνε καλά», επισήμανε ο κ. Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας το σήμα κινδύνου και την κραυγή αγωνίας που εκφράζει τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 16 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που είχαν ιδρυθεί αρχικά, φέτος μόνο πέντε είχαν δικές τους παραγωγές, εκ των οποίων τα τέσσερα κατάφεραν να έρθουν στα φετινά ‘‘Μερκούρεια’’».

Ο δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες της δημοτικής αρχής προς όλους τους συντελεστές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, στηρίζουν με τη συμμετοχή τους το θεσμό, αλλά και το Κ.Θ.Β.Ε. που δεν έλειψε ποτέ από τη διοργάνωση, ενώ ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το Εθνικό Θέατρο που λάμπει πάλι δια της απουσίας του.


Ειδική αναφορά, τέλος, έκανε στους χορηγούς-συμπαραστάτες, την Attica Bank, και την COSMOTE, με τη συμβολή των οποίων, σε συνδυασμό με το μικρό αντίτιμο που δίνουν για τα εισιτήρια οι θεατές, εξασφαλίζεται η κάλυψη του προϋπολογισμού του θεσμού, χωρίς να επιβαρύνεται ο δημοτικός προϋπολογισμός και το δημοτικό ταμείο. «Παρά του ότι κανένα υπουργείο ή επίσημος κρατικός οργανισμός δεν χρηματοδοτεί τη μεγάλη, σημαντική και αδιάλειπτη προσπάθειά μας, ο δήμος μας με τη στήριξη των χορηγών και των συμπολιτών μας καταφέρνει να φέρει σε πέρας την αποστολή του χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά του δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά.



Συνέχεια με Ζ. Φεϋντώ, Α. Καρκαβίτσα και Λ.Α.Ναρ
Τα 23α «Μερκούρεια» συνεχίζονται με τις παραστάσεις των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και Ρούμελης, όπως επίσης και με τη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Γουρούνι στο σακί», του Ζωρζ Φεϋντώ
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης

- ΤΡΙΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Ο Ζητιάνος», του Ανδρέα Καρκαβίτσα
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΡΟΥΜΕΛΗΣ/ομάδα ANIMA

- ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Δεν σε ξέχασα ποτέ», του Λέοντα Α. Ναρ
Κ.Θ.Β.Ε.

- ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Οι Έλληνες», του Παναγιώτη Μακρυγιάννη
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Ο Φιάκας», του Δημοσθένη Κωνσταντίνου Μισιτζή
Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών «Μελίνα Μερκούρη»

- ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«Βάκχες», του Ευριπίδη
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

INFO:
-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών – Τηλ.: 2313.329540
-ΧΩΡΟΣ: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ» - Καρόλου Κουν 13, Συκιές
-Έναρξη Παραστάσεων: 9 μ.μ.
-Πληροφορίες: 2313.313125, -6, -7