Skip to main content

Δημοτική αστυνομία για κλάματα στο δήμο Νεάπολης Συκεών

Από 23 άτομα στέλνουν 6 με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Επιστολή του δημάρχουγια περισσότερη αστυνόμευση.

Δώρο... άδωρο είναι για αρκετούς δήμους η δυνατότητα που τους δίνεται για επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης Συκεών, όπως το περιγράφει ο δήμαρχος, αλλά και όπως παραδέχεται σχεδόν σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο, είναι ενδεικτικό.

Από τα 23 άτομα που είχε ο δήμος στη συγκεκριμένη υπηρεσία προτού καταργηθεί πλέον επιστρέφουν οι έξι, οπότε, όπως χαρακτηριστικά λέει ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης, με αυτά τα άτομα εάν συσταθεί δημοτική αστυνομία είναι αδύνατο να ανταποκριθεί έστω και σε ελάχιστες από τις αρμοδιότητες που θα επωμιστεί.

Ο κ. Δανιηλίδης, που έχει στείλει επανειλημμένα επιστολές για τα σημαντικότατα ζητήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης στο δήμο, αυτή τη φορά έστειλε νέα επιστολή, περιλαμβάνοντας και το ζήτημα της δημοτικής αστυνομίας προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Την επιστολή κοινοποιεί και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ανασφαλείς και να ζουν με φόβο», λέει ο κ. Δανιηλίδης.

Όπως σημειώνει, η εγκληματικότητα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφονται δεκάδες κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα, ακόμη και με το φως της ημέρας, δεκάδες κλοπές και ζημιές στα σχολεία του δήμου μας, ακόμη και στα νηπιαγωγεία, δεκάδες επιθέσεις και παρενοχλήσεις σε μαθητές και μαθήτριες, ακόμη και έξω από τα σχολεία, δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές σε δημοτικά κτίρια και ΚΑΠΗ, όπου προκαλούνται μεγάλες καταστροφές, ενώ αφαιρείται και κρίσιμος εξοπλισμός για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών, δεκάδες κλοπές και αφαιρέσεις αλεξικέραυνων από σχολικά συγκροτήματα και δημοτικά κτίρια, αφήνοντας στο έλεος της τύχης μαθητές, εργαζόμενους και πολίτες με κίνδυνο τη ζωή τους, δεκάδες κρούσματα αφαίρεσης εξοπλισμού από δημοτικά δίκτυα ηλεκτροφωτισμού από επικίνδυνα κυκλώματα και συμμορίες, βυθίζοντας στο σκοτάδι μεγάλες περιοχές στο δήμο μας και κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και δεκάδες τροχαία συμβάντα στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και τις κάθετες προς αυτήν οδούς, με αρκετά να είναι θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την επιβεβαιωμένη αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, «δεν ελήφθη κάποια ουσιαστική και ολοκληρωμένη μέριμνα για την προστασία της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, αλλά ούτε και για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας των πολιτών, και ιδιαίτερα των παιδιών και ηλικιωμένων, μέσω της ενίσχυσης της αστυνόμευσης».

Ο δήμαρχος μάλιστα θέτει και ζήτημα άνισης αντιμετώπισης της περιοχής του σε σχέση με το κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Αντί της αναμενόμενης ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων Συκεών και Νεάπολης, αυτά υποβαθμίστηκαν περαιτέρω, ακόμη και με την ένταξη στη δύναμή τους στελεχών προερχόμενων από τις πρώην Δημοτικές Αστυνομίες, που καταργήθηκαν αυθαίρετα και παράνομα. Έτσι, κι ενώ οι συμπολίτες και συνδημότες μας περίμεναν να ενισχυθούν τουλάχιστον οι πεζές περιπολίες, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη καθώς τα στελέχη αυτά αποσπάστηκαν σε άλλα Τμήματα για να ενισχύσουν την αποστολή τους στο κέντρο της πόλης, ωσάν οι ανάγκες να υπάρχουν μόνο εκεί και όχι στους περιφερειακούς δήμους, όπως είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με καταγεγραμμένη την εγκληματικότητα σε υψηλά επίπεδα».

Ο κ. Δανιηλίδης μάλιστα καταθέτει και σειρά προτάσεων για την επίλυση των ζητημάτων:

1.Άμεση συνένωση των Αστυνομικών Τμημάτων Νεάπολης και Συκεών, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με αριθμό προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στην πραγματική αστυνόμευση του δήμου. Μάλιστα από το 2007 ο πρώην δήμος Συκεών είχε αποφασίσει την παραχώρηση οικοπέδου στο τότε υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ανέγερση και κατασκευή κτιρίου που θα πληρούσε απολύτως τις απαιτούμενες προδιαγραφές χρήσεων, έχοντας ετοιμάσει πλήρη μελέτη (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, πρασίνου) ώστε να υπάρχει η σχετική ωριμότητα για να επιταχυνθούν  οι διαδικασίες δημοπράτησης και κατασκευής. Και η πρόθεση αυτή του δήμου μας παραμένει σε ισχύ.

2.Αντίστοιχη συγχώνευση των Τμημάτων Ασφαλείας με επαρκή στελέχωση, ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Τμημάτων με οχήματα, δίκυκλα, κ.λπ.

3.Άμεση δημιουργία και λειτουργία Τμήματος Τροχαίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και στελέχωσή της ώστε να μπορεί να εποπτεύει σε 24ωρη βάση την κίνηση στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου μας, ώστε να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται δυστυχήματα και ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς.

4.Καθημερινή κίνηση 2 τουλάχιστον περιπολικών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου μας.

5.Τέσσερις τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από δυο αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια.