Skip to main content

Έρευνα: Καμπανάκι για ΝΔ στη Β. Ελλάδα, μειώνει τη διαφορά ο Τσίπρας

Βαρόμετρο Δεκεμβρίου «Εγνατία Point of View»: Μειώνεται αλλά παραμένει σημαντική η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η απήχηση του Κινήματος Αλλαγής.

Καμπανάκι για τη Νέα Δημοκρατία, που αν και συνεχίζει να διατηρεί άνετη πρωτιά, η δυναμική της παρουσιάζει κάμψη, αλλά και ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά του πρωθυπουργού, προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Δεκεμβρίου 2017 που παρουσιάζει σήμερα κατ' αποκλειστικότητα η Voria.gr.

Εδώ, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και του πρωθυπουργού έχουν ως βάση τα πολύ χαμηλά ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης, του Ιουνίου, όταν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Τσίπρας είχαν βρεθεί σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού (για κυβερνών κόμμα και πρωθυπουργό αντίστοιχα).

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίσετε;», το 28,1% απαντά ΝΔ, ποσοστό μειωμένο κατά 4,7% από το 32,8% τον Ιούνιο του 2017, έναντι 18,3% που δηλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό αυξημένο κατά 4,2% από το 14,1% της προηγούμενης μέτρησης - δηλαδή προκύπτει μία διαφορά 9,8% έναντι 18,7% στο προηγούμενο Βαρόμετρο.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 6,4, αυξάνοντας το ποσοστό της από το 5,7% της προηγούμενης μέτρησης, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,1%, το ΚΚΕ με 4,4% (έναντι 4,5%). Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η  Ένωση Κεντρώων με 2,1% (έναντι 2,8%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 2,1%). Το 2,1% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του 30,8%.

 


Το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται με περιορισμένη δυναμική και συγκεντρώνει, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου το άθροισμα των ποσοστών που είχαν λάβει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στην προηγούμενη μέτρηση. Αυτή η επιφυλακτικότητα επιβεβαιώνεται και από τη σχετική ερώτηση της δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία το 48,8% δηλώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής «δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην πολιτική σκηνή της χώρας», όταν το 34,3% απαντά ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το κριθεί και μόλις το 9,8% εκτιμά θα φέρει σημαντικές ανατροπές/αλλαγές στην πολιτική σκηνή.

 

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, παρατηρείται ανάκαμψη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φθάνει το 19,2% κάνοντας ένα άλμα 8,5 μονάδων από το ιδιαίτερα χαμηλό 10,7% της προηγούμενης μέτρησης, έναντι 28,7% του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος διατηρεί το ίδιο ποσοστό. Σε αυτή την ερώτηση απόλυτος κυρίαρχος είναι ξανά ο «Κανένας» με 46,5%.



Επιπλέον, μειώνεται – παραμένοντας βέβαια μεγάλο- το ποσοστό αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου (σσ: η ερώτηση αφορά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή των ερωτηθέντων), φθάνοντας το 63,4%, από 76,5% τον Ιούνιο του 2017, με τα ποσοστά ικανοποίησης αντίστοιχα να ξεκολλάνε από μονοψήφιο ποσοστό του 8,5% και να φθάνουν το 15,4%.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι οι παροχές της κυβέρνησης (μέρισμα και επίδομα στους νέους), σε συνδυασμό το πολιτικό αφήγημα Τσίπρα περί εξόδου από το μνημόνιο το ερχόμενο καλοκαίρι, επανασυσπειρώνουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (του Σεπτεμβρίου 2015). Βέβαια, η διαφορά από τη ΝΔ παραμένει μεγάλη, όπως μεγάλη παραμένει και η απογοήτευση για σχεδόν όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να προβληματιστεί αφενός για τη μείωση της εκλογικής επιρροής του και αφετέρου για τη στασιμότητα που δείχνει να παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκης στο επίπεδο της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» σε έναν προνομιακό παραδοσιακά χώρο για την Κεντροδεξιά, τη Βόρεια Ελλάδα.

Η κάμψη της δυναμικής της ΝΔ εκτιμάται ότι οφείλεται στην έλλειψη ισχυρού (για άλλους συγκεκριμένου) πολιτικού αφηγήματος σε αυτή τη νέα συγκυρία -θα έλεγε κανείς- σταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού, που διαμορφώνεται μετά τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών και την προοπτική ομαλής ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος. Όπως, μάλιστα, δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο, οι απώλειες της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα αποδίδονται κυρίως σε διαρροή προς τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Και στην τελική ευθεία για τις εκλογές, η διεκδίκησή τους, στη βάση πλέον και του πιο διεσδυτικού αφηγήματος (όχι απλώς της δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση), θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών του πολιτικού παιχνιδιού. Επιπλέον, μένει να φανεί και το πώς θα επιδράσει, ιδίως στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας που εύλογα υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία για το θέμα, ο παράγων «Σκοπιανό» που μπήκε δυναμικά τις τελευταίες μέρες στην πολιτική ατζέντα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βορειοελλαδιτών, ήτοι το 64%, επικροτεί την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη βάλει άτομα από τον οικογενειακό του κύκλο (σσ: ουσιαστικά τη Ντόρα Μπακογιάννη) σε θέσεις ευθύνης μίας πιθανής κυβέρνησης της ΝΔ, έναντι ποσοστού 21% που θεωρεί την απόφαση λάθος και 14,3% που δεν παίρνει θέση.

Σε ό,τι αφορά την επίδοση της κυβέρνησης σε επιμέρους ζητήματα, η δυσαρέσκεια παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς -μεταξύ άλλων- το 75,1% δηλώνει από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο ζήτημα της οικονομίας, το 65% στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, το 78,1% στο ζήτημα της καταπολέμησης ανεργίας και το 68% της Παιδείας.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα ζητούν να γίνουν εκλογές μέσα στο επόμενο εξάμηνο – το ποσοστό όσων θέλουν εκλογές είναι περίπου ίδιο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και παραμένει ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό που αντιστοιχεί σε όσους τις απορρίπτουν.

Στην ερώτηση για το αν «είστε ικανοποιημένος/η δυσαρεστημένος/η στο πώς εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός», το 55,2% δηλώνει δυσαρεστημένο, το 30,3% ικανοποιημένο και το 13% αδιάφορο.

Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει μετά τον ερχόμενο Αύγουστο οπότε και λήγει το μνημόνιο που υπεγράφη το 2015, κάτι που ήδη αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, το 51,9% είναι απαισιόδοξο, καθώς πιστεύει ότι έπεται νέα δάνειο και νέο μνημόνιο, το 25,7% βλέπει έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων αλλά με ευρωπαϊκή επιτήρηση και ένα 12% εκτιμά ότι έρχεται «προσωρινή έξοδος από τα μνημόνια αλλά σύντομα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε».



Ο στρατός (82,2%), τα σώματα ασφαλείας (79,1%), η Εκκλησία (65,4%) και η Δικαιοσύνη (60%) είναι οι θεσμοί που εμπιστεύονται περισσότεροι οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με τα συνδικάτα (11,1%), τα κόμματα (12,4%), τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (18,7%) και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (22,1%) που εμπνέουν τη μικρότερο εμπιστοσύνη.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 11 έως 28 Δεκεμβρίου 2017 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 2.130 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών. Η κατανομή του δείγματος ανά περιφέρεια ήταν Κεντρική Μακεδονία 53,7%, Ανατολική Μακεδονία Θράκη 24% και Δυτική Μακεδονία -Ήπειρος 22,2%.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τα ευρήματα πατήστε εδώ.