Skip to main content

Δημοσκόπηση Reuters: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για το QE

Τα 3/4 των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Τον Οκτώβριο αναμένει η πλειοψηφία των επενδυτών την απόφαση της ΕΚΤ για τη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Συγκεκριμένα, τα 3/4 των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει τις αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Αντίθετα, μόλις 15 από τους συνολικά 66 αναλυτές εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι αλλαγές θα ληφθούν στη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου.

Τέλος, πέντε αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναμένει έως τον Δεκέμβριο, προκειμένου να λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Οι προσδοκίες για την επιβράδυνση των μηνιαίων αγορών της ΕΚΤ έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της ενίσχυσης του πληθωρισμού και της επιτάχυνσης της ανάπτυξης.

Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση του ευρώ φαίνεται πως έχει βάλει σε «σκέψεις» τον Μάριο Ντράγκι, φοβούμενος ότι ένα «ισχυρό» νόμισμα θα πλήξει την επιτευχθείσα πρόοδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές του Reuters, ομοφώνως, θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα επιμηκύνει τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πέραν τον Δεκεμβρίου του 2017.

Ωστόσο, η χρονική επιμήκυνση θα συνοδεύεται από περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, από τα 60 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ.