Skip to main content

Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή

Πώς κρίνουν τον απολογισμό των δύο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Προβάδισμα 10% σημειώνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του ANT1.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 25,8% των ερωτηθέντων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,6%, το ΚΚΕ με 5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,9%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένει η Ένωση Κεντρώων (2,3%), οι ΑΝΕΛ (2,1%), το Ποτάμι (1,7%) καθώς και η Πλευση Ελευθερίας (1,5%) και η Λαϊκή Ενότητα (1,5%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν καθώς αυτό αγγίξει το 14,1%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία εάν σήμερα γίνονταν εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε ποσοστό ύψους 36,9%, σε επτακομματική Βουλή, ποσοστό που μπορεί να της έδινε μικρή αυτοδυναμία.

Τα ποσοστά των κομμάτων με βάση την εκτίμηση ψήφου είναι: ΣΥΡΙΖΑ 22.3%, ΝΔ 36.9%, Χρυσή Αυγή 8.0%, ΠΑΣΟΚ 7.0%, ΚΚΕ 7.2, Το Ποτάμι 2.5%, ΑΝΕΛ 3.0%, Ένωση Κεντρώων 3.2%, Λαϊκή Ενότητα 2.2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1.6%, Πλεύση Ελευθερίας 2.2%, Άλλο 3.9%.

Στην ερώτηση αναφορικά με την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, τα ηνία κρατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας το 21% ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 12%. Χαρακτηριστικό, είναι ότι την απάντηση «Κανένας» έδωσε το 46%.

Αναφορικά με το πώς κρίνουν τον απολογισμό των δύο ετών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 81% των ερωτηθέντων τον αξιολόγησε ως «μάλλον αρνητικό» ενώ το 17% ως «μάλλον θετικό». Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22% όσων έκριναν αρνητικά τον απολογισμό υποστήριξαν ότι αξιολόγησαν με αυτόν τον τρόπο το έργο της κυβέρνησης εξαιτίας των συγκυριών και όχι δικών της αδυναμιών.

Σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων το 67% των ερωτηθέντων έκριναν θετικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά όσον αφορά στη συνολική διαχείριση του προσφυγικού μόλις το 27% των ψηφοφόρων κρίνουν το κυβερνητικό έργο θετικά ενώ το 68% αρνητικά.

Όσον αφορά στην πολιτική της κυβέρνησης για το σύμφωνο συμβίωσης, το 52% την έκρινε θετικά, ενώ για την κοινωνική πολιτική μόλις το 21% έκρινε τις κινήσεις της κυβέρνησης θετικά και το 72% αρνητικά. Παράλληλα, το 18% των ερωτηθέντων «είδε» θετικά την πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ το 78% έκρινε αρνητικά τις κινήσεις της.

Σε ό,τι σχέση με τη κυβερνητική στάση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και τους θεσμούς, η συνολική εικόνα που αποκόμισαν οι ερωτηθέντες είναι αρνητική.

Συγκεκριμένα, το 67% των ερωτηθέντων έκριναν αρνητικά την απόφαση Τσίπρα για δημοψήφισμα, ενώ μόλις το 28% είδε την απόφασή του θετικά.

Σχετικά με την 17ωρη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με τους θεσμούς, που ακολούθησε του δημοψηφίσματος, το 68% την κρίνει αρνητικά ενώ το 24% θετικά.

Γενικότερα για τη στάση της κυβέρνησης στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, το 79% των ερωτηθέντωναπάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 16% θετικά.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, το 60% υποστηρίζει ότι είναι μάλλον απρόβλεπτες, ενώ το 38% ότι είναι μάλλον προβλέψιμες.