Skip to main content

Δημοσκόπηση: Πάνω από ένας στους δύο δεν θέλει πρόωρες κάλπες

Κατά της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ - Διψήφια διαφορά για την αξιωματική αντιπολίτευση

Πάνω από ένας στους δύο πολίτες της χώρας δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα.

Το 55,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρωθεί η θητεία της σημερινής κυβέρνησης, έναντι του 37,2% που πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Κατά της προσφυγής στις κάλπες τάσσεται σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (31,7%).        

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 10,4 εκατοστιαίες μονάδες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,4% (-0,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 16% (-0,5% σε σχέση με την προηγούμενη επίδοσή του). Στην τρίτη θέση περνάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,2% (+0,2%), υποσκελίζοντας τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που ισοψηφούν στο 5,8% (παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση της τάξης του 0,4% και του 0,2%, αντιστοίχως).  Ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων με 2,6%, η οποία έχει ελπίδες να είναι το έκτο κόμμα που οριακά μπορεί να λάβει το εισιτήριο για να έχει παρουσία στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση.

Στην παράσταση νίκης, 7 στους 10 ερωτηθέντες προβλέπουν νίκη της Ν.Δ. και αρκετοί εξ αυτών (σε ποσοστό 28,5% επί του συνόλου τους) με μεγάλη διαφορά.

Τι κυβέρνηση θέλουν να προκύψει οι πολίτες

Οι απαντήσεις στο ερώτημα για την κυβέρνηση που επιθυμούν οι πολίτες να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, καθώς το 44,6% θέλει να έχει γαλάζιο χρώμα έναντι μόλις του 25,1% που θέλει παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς θώκους. Η πλειοψηφία δείχνει να προτιμά κυβερνήσεις συνεργασίας, με το 18,7% να θέλει να έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το 29,6% τη Νέα Δημοκρατία.

Στο ερώτημα «αν η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση, πιστεύετε ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν…», μόνον το 30,9% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα, ενώ το 36,4% θεωρεί ότι θα ήταν περίπου τα ίδια και το 29,8% ότι θα ήταν χειρότερα.

Απαισιοδοξία

Ένας στους δύο συμμετέχοντες στη μέτρηση, η οποία έτρεχε την ίδια περίοδο, απάντησε ότι παραμένει απαισιόδοξος. Δηλαδή, το 50,7% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα είναι αρνητικές. Από τους υπόλοιπους, το 32,1% εκτίμησε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει και μόνο το 16,6% υιοθέτησε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορεί να κινηθούν προς το καλύτερο. Στους τελευταίους περιλαμβάνεται το 30,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 7,8% όσων προτίμησαν τη Νέα Δημοκρατία και το 11,1% από τη δεξαμενή όσων είχαν κάνει άλλη επιλογή.

Δύο στους τρεις, ή ποσοστό 64,6%, διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί συνολικά η φορολογία και μόλις το 28,1% υιοθετεί την κυβερνητική πρόθεση για διανομή στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, κατά το προηγούμενο που ακολουθήθηκε πριν από έναν χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι η πρόταση για μείωση της φορολογίας υιοθετείται οριζόντια, καθώς βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία τόσο όσων ψήφισαν Ν.Δ. (σε ποσοστό 72,8%), όσο και εκείνων που επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ (σε ποσοστό 56,2%) ή άλλο κόμμα (67,4%).

Το 80% λέει «Ναι» στις παρελάσεις

Τη συνέχιση των παρελάσεων επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες σε σχετικό ερώτημα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες στη μέτρηση της Marc απάντησαν ότι επιθυμούν να συνεχιστούν οι παρελάσεις, έναντι ποσοστού 15,4% που επιθυμεί την κατάργησή τους. Στους αντιρρησίες ανήκουν το 20,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 4,1% των νεοδημοκρατών.

«Οχι» στα F-16

Ενδεικτική για το πόσο μακριά από τις διαθέσεις της κοινής γνώμης κινούνται οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι και η αρνητική προαίρεση που φαίνεται να διακατέχει τους πολίτες στην προοπτική να δαπανηθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, όπως ανακοινώθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εξέφρασε την άποψη ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια απόφαση, έναντι του 32,1% που συμφωνεί μαζί της. Θετικά διάκεινται το 42,9% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και το 27,2% των νεοδημοκρατών. Ενώ αρνητικά εκφράζονται το 43,8% από όσους υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα και το 61,3% εκείνων που επέλεξαν το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης.

67% όχι στον νέο ΚΟΚ   

Οι πολίτες απορρίπτουν και τη φαεινή ιδέα των κυβερνώντων να εφαρμόσουν... ταξικά χαρακτηριστικά στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά, σε ποσοστό 66,8%, ότι δεν πρέπει να ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τις παραβάσεις του ΚΟΚ και πρέπει να πληρώνουν όλοι το ίδιο πρόστιμο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 20-25 Οκτωβρίου.