Skip to main content

Δημοσκόπηση για εσωκομματικές ΝΔ: Μπροστά ο Μεϊμαράκης με 54,2%

Δημοσκόπηση Opinion poll: Προβάδισμα Μεϊμαράκη με 54,2%, ακολουθεί ο Τζιτζικώστας με 17,5%, ο Μητσοτάκης με 15,0% και ο Γεωργιάδης με 6,8%.

Δημοσκόπηση για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε η «Opinion poll», σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σύνολο της επικράτειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα που ανήλθε σε 1412 άτομα, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, που κατοικούν στη χώρα, έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα σε αυτήν και έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μια φορά Νέα Δημοκρατία, ενώ η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων την περίοδο 23-29 Οκτωβρίου 2015.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην πρώτη ερώτηση για το ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την ενότητα της παράταξης, ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται με 64,9%, ενώ ακολουθούν, ο κ. Τζιτζικώστας με 12,5, ο κ. Μητσοτάκης με 11,1%, ο κ. Γεωργιάδης με 3,4% ενώ «κανένας» και «Δγ/Δα», συγκεντρώνουν 5,1% και 3,1% αντίστοιχα.

Στη δεύτερη ερώτηση για το ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει να προηγείται με 59,8% ενώ ακολουθούν ο κ. Τζιτζικώστας με 13,1%, ο κ. Μητσοτάκης με 10.9%, ο κ. Γεωργιάδης με 2,9%, ενώ «κανένας» και «Δγ/Δα» συγκεντρώνουν 8,2% και 5,2% αντίστοιχα.

Στην ερώτηση αν πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσει ο κ. Μεϊμαράκης ή να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε νέα ηγεσία, θετικά απαντούν το 62,5%, ενώ να γίνει αλλαγή ηγεσίας ψηφίζει το 32,3%.

Μεγάλο προβάδισμα και στο ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει αποτελεσματική αντιπολίτευση έχει επίσης ο κ. Μεϊμαράκης με 62,3%, ενώ ακολουθούν ο κ. Μητσοτάκης με 13,3%, ο κ. Τζιτζικώστας με 11,7% και ο κ. Γεωργιάδης με 6,1%.

Στην πέμπτη ερώτηση της δημοσκόπησης για το ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός και χωρίς μεγάλη απόκλιση από τα προηγούμενα ερωτήματα, ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το 62,3%, ενώ ακολουθούν ο κ.Μητσοτάκης με 13,6%, ο κ. Τζιτζικώστας με 11,9% και τέλος ο κ. Γεωργιάδης με 3,4%.

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων (63,9%) θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντική την απουσία του κ. Τζιτζικώστα από τη Βουλή μέχρι το 2019, ποσοστό που αγγίζει το 70% σε όσους σίγουρα θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ κυρίαρχο κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων είναι η ενότητα του κόμματος (44,6%), με δεύτερο στοιχείο την επανασύνδεση της ΝΔ με τα λαϊκά στρώματα (18,4%).

Για τον ποιον θα επιλέγατε για νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται ο κ. Μεϊμαράκης (54,2%) και ακολουθούν ο κ. Τζιτζικώστας (17,5) με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη (15,0%) και στην τέταρτη θέση ο κ. Γεωργιάδης (6,8%).

Από τους ερωτώμενους της έρευνας παρατηρήθηκε ότι το 67% δηλώνει ότι σίγουρα και μάλλον θα συμμετέχει στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.