Skip to main content

Δημόσιοι οργανισμοί και συμφωνίες με ρήτρα «εθνικού νομίσματος»

Το περιστατικό καταγράφηκε πρόσφατα και μολονότι δεν πήρε τις διαστάσεις που ενδεχόμενως θα περίμενε κανείς δεν χάνει επ' ουδενί την αξία του.

Μία συμφωνία που έγινε πρόσφατα, μολονότι δεν πήρε τις διαστάσεις που ενδεχόμενως θα περίμενε κανείς, δεν χάνει επ' ουδενί την αξία της ως είδηση. Σε τι αφορά; Στη ρήτρα «εθνικού νομίσματος» που προέβλεψε το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα, σε συμβάσεις παραχώρησεις χώρων, που υπέγραψε με ιδιώτες. Συγκεκριμένα, στο σχετικό κείμενο της σύμβασης αναφέρεται επί λέξει ότι  «το αντάλλαγμα ως και κάθε προσαύξηση θα καταβάλλεται σε ευρώ ή στο εκάστοτε νόμισμα της Ελλάδος».

Βεβαίως, στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει ότι ανάλογες τέτοιες προβλέψεις ενδεχομένως να υπήρχαν σε ίδιες συμβάσεις και στο παρελθόν. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη σχετιή έρευνα που έγινε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, για παράδειγμα, πέρυσι. Συνεπώς, είναι νέα προσθήκη, η οποία ασφαλώς και θα συζητηθεί.

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι άλλες, ανάλογες, ρήτρες έχουν υπογραφεί πολλές αλλά μεταξύ των ξένων tour operators και των ελληνικών ξενοδοειακών μονάδων, σε μια προσπάθεια που κάνουν οι εκτός Ελλάδας συνεργάτες τους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους. Η τακτική αυτή εφαρμόζεται σχεδόν από την πρώτη μέρα που ενέσκυψε η κρίση και είναι σχεδόν απαρέγκλιτη για όλους. Ωστόσο, ανάλογες πρακτικές και από οργανισμούς του δημοσίου, μάλλον ξενίζουν...