Skip to main content

Δημοσιεύθηκε επισήμως η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η δημοσιοποίηση της απόφασης, αφορούσε στις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών (ANT1 και άλλων) κατά του νόμου της κυβέρνησης 4339 του 2015.

Δημοσιεύθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, Νίκο Σακελλαρίου, η απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η εξέλιξη θα επιτρέψει στο ΕΣΡ να προχωρήσει στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού πεδίου, καθώς το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ θα αποτελέσει τον πιλότο πάνω στον οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα το ΕΣΡ, χαράσσοντας νέους δρόμους στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μετά την απόφαση περί αντισυνταγματικότητας από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο του νόμου Παππά.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης, αφορούσε στις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών (ANT1 και άλλων) κατά του νόμου της κυβέρνησης 4339 του 2015 και όπως ανακοινώθηκε "εκρίθη ότι αντίκεινται στο σύνταγμα, άρθρο 15, οι διατάξεις του εν λόγω νόμου (4339 του 2015 άρθρο 2 παράγραφος 2) με τις οποίες ανατέθηκαν στον υπουργό οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία".

Συνεπώς, οι άδειες που είχαν δοθεί, παύουν να ισχύουν και τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν στους πλειοδότες.

Επίσης, ακυρώθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Η απόφαση είχε ληφθεί με πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών, 14 ετάχθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου ενώ 11 ψήφισαν το αντίθετο.

Η απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, που αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Το ΣτΕ, στο σκεπτικό του, ξεκαθαρίζει ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Και, άρα, ότι η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.