Skip to main content

«Ναι» κατά πλειοψηφία στο κέντρο προσφύγων στο Βαγιοχώρι

Συναίνεσε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Βόλβης και παραχωρείται το παλιό Δημοτικό Σχολείο ως χώρος για τη φιλοξενία προσφύγων.

Με τον πιο βελούδινο τρόπο σε σύγκριση με όλους τους άλλους χώρους και με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αποφασίστηκε τελικά η δημιουργία του νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο νομό Θεσσαλονίκης, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Βαγιοχωρίου, στο Δήμο Βόλβης, που αποκάλυψε χτες η Voria.gr (δείτε εδώ).

Το δημοτικό συμβούλιο της Βόλβης αποφάσισε στη χτεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίασή του την αποδοχή του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν μόλις δύο δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης).

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική και διδακτική για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς αντιδράσεις και πολεμική ατμόσφαιρα οι απαραίτητες δομές φιλοξενίας των προσφύγων στη χώρα μας.

Στη Βόλβη είχε αποφασιστεί να γίνει το κέντρο στην κατασκήνωση του Σταυρού, όμως έπειτα από συνεννόηση του δημάρχου, Διαμαντή Λιάμα, με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, υποδείχτηκαν άλλες εκτάσεις που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και επιλέχτηκε ένας χώρος, ο οποίος δεν συναντά μεγάλες αντιδράσεις. Αντιθέτως, το παλιό Δημοτικό Σχολείο φιλοξένησε το εργοτάξιο της Εγνατίας Οδού και συνεπώς υπάρχει μια πρώτη υποδομή, ενώ δεν είναι σε τουριστική περιοχή και είναι σε ένα χώρο, στον οποίο μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι παλιννοστούντες και συνεπώς εξαιρετικά ευαίσθητοι σε ζητήματα προσφυγιάς.

Πάντως, το δημοτικό συμβούλιο έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις, με πρώτη την οριστικοποίηση του αριθμού των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στο Βαγιοχώρι, αλλά και το διάστημα παραμονής τους εκεί. Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο θεωρεί πως με την παραχώρηση του χώρου για τις ανάγκες της φιλοξενίας προσφύγων, ο Δήμος δε θα δεχτεί άλλη δομή φιλοξενίας στα όριά του.

Το αίτημα για προμήθεια φαγητού, προϊόντων, κατασκευών κτλ για τους πρόσφυγες από την τοπική κοινωνία ήδη προβλέπεται στο αίτημα που έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής του Διυπουργικού οργάνου για τους πρόσφυγες, Δημήτρης Βίτσας προς τον δήμαρχο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητήθηκε εκ νέου η σύνδεση του Δήμου με την αστική συγκοινωνία και τον ΟΑΣΘ.