Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξεκινά η μάχη με τα σκουπίδια και τα ογκώδη – Το σχέδιο Δημαρέλου και Παππά

Ήδη έχει καταστρωθεί ένα πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια και τα ογκώδη - Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Δημαρέλου - Παππά ξημερώματα στον ΣΜΑ

Τη μεγάλη μάχη με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να δώσει η νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας Γιώργο Δημαρέλο, τον πρώην αντιδήμαρχο Θανάση Παππά, ο οποίος αναλαμβάνει θέση συμβούλου στον νέο δήμαρχο και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κίρλα. 

Ήδη έχει καταστρωθεί ένα πρώτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τα σκουπίδια και τα ογκώδη, που το τελευταίο διάστημα άρχισαν και πάλι να κατακλύζουν όχι μόνο γειτονιές αλλά και κεντρικά σημεία της πόλης. Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ συσκέψεων παρουσία του νέου δημάρχου, αλλά επισκέψεις και συναντήσεις με προϊσταμένους και εργαζόμενους των κ.κ. Δημαρέλου και Παππά στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Μάλιστα, η τελευταία αιφνιδιαστική επίσκεψη των δύο ήταν την περασμένη Τετάρτη στις 2 τα ξημερώματα στον ΣΜΑ του δήμου Θεσσαλονίκης για έλεγχο. 

Σε πρώτο πλάνο τα ογκώδη και η βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων

Με το που αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση από την 1η Ιανουαρίου μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο «καθαρή πόλη». Αρχικά η ομάδα του Στέλιου Αγγελούδη κατέγραψε τη διαθεσιμότητα υπάρχει σε προσωπικό και μηχανικά μέσα και βάσει αυτών δόθηκαν οι προτεραιότητες για τον πρώτο καιρό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργο Δημαρέλο, αρχικά να δοθεί μια μάχη για να μαζευτούν όλα τα ογκώδη και να καθαρίσει άμεσα η πόλη από ντουλάπες, καναπέδες, είδη υγιεινής και μπάζα που βρίσκονται πάνω σε πεζοδρόμια. «Θέλουμε σε πρώτη φάση να τα μαζέψουμε όλα και έπειτα από το μηδέν να έχουμε να διαχειριζόμαστε όσα θα βγαίνουν καθημερινά. Τώρα είναι έξω ογκώδη περίπου δύο μηνών», σημείωσε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο κ. Δημαρέλος. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γυρίσουν στα πόστα τους όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν αποσπαστεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας. «Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να στηθεί υπηρεσιακά η καθαριότητα και να μην είναι διάσπαρτοι οι εργαζόμενοι», ξεκαθάρισε ο κ. Δημαρέλος.

Θα βγουν έξω στους δρόμους όσα οχήματα – απορριμματοφόρα – έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή η υπηρεσία για να γίνεται σωστά η αποκομιδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος έχει σήμερα σε λειτουργία δύο – τρεις τράκτορες από τους έντεκα που διαθέτει. «Θέλουμε με τις δυνάμεις που έχουμε να καθαρίσει αρχικά το ιστορικό κέντρο και οι γειτονιές. Έπειτα θα οργανωθούν καλύτερα τα ωράρια για την αποκομιδή των απορριμμάτων», επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η παρουσία του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Κίρλα, ο οποίος είναι εντεταλμένος σε θέματα εποπτειών. «Στόχος μας είναι από τον πρώτο μήνα να υπάρξει διαφορά στην καθαριότητα και να έχουμε μια καλύτερη οργάνωση. Στη συνέχεια θα δούμε τι βελτίωση έχουμε και αναλόγως θα συνεχίσουμε», τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας.

Το εμπόδιο για βραδινή αποκομιδή των απορριμμάτων

Αναφορικά με το ζήτημα της βραδινής αποκομιδής, ο κ. Δημαρέλος σημείωσε, μιλώντας στη Voria.gr, ότι το πρόβλημα δεν είναι του δήμου, αλλά κυρίως ότι είναι κλειστός το βράδυ ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Αν μπορούσαμε θα το κάναμε. Να τα μαζέψουμε αλλά δεν θα μπορούμε να τα πηγαίνουμε στον ΧΥΤΑ. Έχουμε στείλει ήδη μια επιστολή στην οποία ζητάμε από τον ΦΟΔΣΑ να ανοίξει το βράδυ για να μπορούμε να το κάνουμε τώρα με τις εργασίες του Flyover και να μπορέσει να ανασάνει η πόλη», ανέφερε ο κ. Δημαρέλος. Να σημειωθεί ότι το Συντονιστικό Όργανο που είχε συσταθεί για να εξετάσει τους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τις εργασίες του Flyover είχε προτείνει μεταξύ άλλων να γίνεται βράδυ η αποκομιδή των σκουπιδιών προκειμένου να μην κυκλοφορούν πολλά απορριμματοφόρα τις πρωινές ώρες και εμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων κυρίως στους κεντρικούς οδικούς άξονες.